Η κροατική αστυνομία ανακοίνωσε αργά το βράδυ χθες Παρασκευή ότι κανένας από τους άνδρες της οι οποίοι συνόδευαν ένα τρένο που μετέφερε πρόσφυγες και μετανάστες και πέρασε τα σύνορα με την Ουγγαρία δεν αφοπλίστηκε ή συνελήφθη.

«Δεν υπήρξαν αφοπλισμοί ή συλλήψεις. Αυτό δεν είναι αληθές. Υπήρχε μια συμφωνία για τη συνοδεία ανάμεσα στους αστυνομικών των δύο πλευρών εκ των προτέρων», είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς η Γελένα Μπίκιτς, εκπρόσωπος της αστυνομίας της Κροατίας.

Η κροατική αστυνομία ανέφερε ακόμη ότι 36 αστυνομικοί επέστρεψαν στην Κροατία χθες το απόγευμα.

Νωρίτερα, ο επικεφαλής της υπηρεσίας αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων της Ουγγαρίας Γκιόργκι Μπάκοντι δήλωσε ότι οι ουγγρικές αρχές έθεσαν υπό τον έλεγχό τους ένα τρένο που μετέφερε μετανάστες από την Κροατία, αφόπλισαν 40 αστυνομικούς οι οποίοι επέβαιναν σε αυτό και έθεσε υπό κράτηση τον μηχανοδηγό του.

Το τρένο εκτιμάται ότι μετέφερε πάνω από 4.000 μετανάστες, κατά την ίδια πηγή.

Ο Μπάκοντι είπε σε δημοσιογράφους ότι το κροατικό τρένο που μετέφερε τους πρόσφυγες και του μετανάστες στο Μαγκιαρμπόλι έφθασε χωρίς καμιά πρότερη ειδοποίηση, όπως συνέβη και με τις υπόλοιπες νέες αφίξεις με τρένα και λεωφορεία.

Ο Μπάκοντι επέμεινε πως οι ουγγρικές αρχές πήραν τα στοιχεία και αφαίρεσαν τον οπλισμό των 40 αστυνομικών που συνόδευαν το τρένο, σύμφωνα με βίντεο το οποίο αναρτήθηκε στον ιστότοπο της δημόσιας ουγγρικής τηλεόρασης M1.

Ο Ούγγρος κυβερνητικός εκπρόσωπος Ζόλταν Κόβατς δήλωσε ότι το συμβάν «εγείρει υποψίες περί παραβίασης των συνόρων» Κροατίας-Ουγγαρίας.