Την αποχώρηση του Μπασάρ αλ Άσαντ από την εξουσία ζήτησε εκ νέου ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι.

Σε δηλώσεις που έκανε μετά τις συνομιλίες με τον Βρετανό ομόλογό του Φίλιπ Χάμοντ, ο Τζον Κέρι προέτρεψε τη Ρωσία και το Ιράν να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους προκειμένου να πείσουν τον Άσαντ να διαπραγματευτεί.

Ο ίδιος τόνισε ότι είναι επείγον να επαναληφθούν οι προσπάθειες με στόχο την επίτευξη μιας πολιτικής διευθέτησης του πολέμου που διαρκεί ήδη 4 χρόνια και επιδεινώνει την προσφυγική κρίση στη Συρία.

«Πρέπει να εισέλθουμε σε διαπραγματεύσεις. Αυτό επιζητάμε και ελπίζουμε ότι η Ρωσία και το Ιράν, και άλλες χώρες που ασκούν επιρροή, θα βοηθήσουν να το καταφέρουμε αυτό, διότι αυτό εμποδίζει το να μπει ένα τέλος σε αυτήν την κρίση» σημείωσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

«Είμαστε έτοιμοι να διαπραγματευτούμε. Άραγε ο Άσαντ είναι έτοιμος να διαπραγματευτεί, να διαπραγματευτεί πραγματικά; Άραγε η Ρωσία είναι έτοιμη να τον πείσει να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων;».

Ο Τζον Κέρι είπε σχετικά με την απομάκρυνση του Άσαντ:

Δεν χρειάζεται να γίνει σε μία ημέρα ή σε διάστημα ενός μήνα… Υπάρχει μια διαδικασία βάση της οποίας όλα τα μέρη πρέπει να συνεργαστούν για να υπάρχει μια συμφωνία για το πώς αυτό μπορεί να επιτευχθεί.