Ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ δήλωσε σήμερα στην Ουάσινγκτον ότι μεταξύ των υποψηφίων που προτείνονται για την διεύθυνση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, ο μεξικανός Αγκουστίν Κάρστενς και η γαλλίδα Κριστίν Λαγκάρντ είναι και οι δυο "πολύ αξιόπιστοι". "Προς το παρόν, δύο πολύ αξιόπιστα άτομα δήλωσαν ότι θα ήθελαν να ηγηθούν αυτού του θεσμού, ενώ μπορούν να συμμετάσχουν στην διεκδίκηση αυτή και άλλοι", δήλωσε ο Γκάιτνερ σε συνέντευξή τύπου, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη διαδοχή του Ντομινίκ Στρος Καν στην κεφαλή του ΔΝΤ.

"Είναι δύο πολύ ταλαντούχοι άνθρωποι", πρόσθεσε: "Η Κριστίν Λαγκάρντ έχει εξαιρετικές ικανότητες και συνδυάζει με θαυμάσιο τρόπο τη γνώση της Οικονομίας και των Οικονομικών καθώς και την πολιτική σκέψη την οποία πρέπει να ξέρει να δείχνει (σε αυτή τη θέση), και το ίδιο ισχύει και για τον Αγκουστίν.

Η γαλλίδα υπουργός Οικονομίας, Κριστίν Λαγκάρντ, ανακοίνωσε σήμερα ότι είναι υποψήφια για την ηγεσία του ΔΝΤ.

Διοικητής της κεντρικής τράπεζας του Μεξικού, ο κ. Κάρστενς αποκάλυψε τις προθέσεις του την Δευτέρα, ημέρα έναρξης της περιόδου υποβολής των υποψηφιοτήτων. Αυτή θα ολοκληρωθεί στις 10 Ιουνίου.

Το Καζακστάν δήλωσε στις 19 Μαΐου ότι η Κοινοπολιτεία Ανεξαρτήτων Κρατών (ΚΑΚ), σκοπεύει να παρουσιάσει την υποψηφιότητα του προέδρου της κεντρικής τράπεζας του Καζακστάν, Γκριγκόρι Μαρτσένκο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες φαίνεται να άνοιξαν μια "βασιλική οδό" για την κυρία Λαγκάρντ την Παρασκευή επιμένοντας στο γεγονός ότι θέλουν μια "γρήγορη" μετάβαση στην ηγεσία του ΔΝΤ, και είναι έτοιμες να υποστηρίξουν έναν υποψήφιο "ικανό να επιτύχει ευρεία υποστήριξη μεταξύ των μελών του Ταμείου".

Ο Γκάιτνερ δήλωσε την Τρίτη ότι η χώρα του αρνείται προς το παρόν να λάβει θέση, ενώ μόλις αρχίζει η διαδικασία για τον διορισμό του νέου επικεφαλής του ΔΝΤ.

Το Ταμείο ελπίζει ότι ο διάδοχος του κ. Στρος-Καν θα έχει διοριστεί γύρω στα τέλη Ιουνίου, και ο κ. Γκάιτνερ δήλωσε ότι η χώρα του, χωρίς την έγκριση της οποίας τίποτα δεν μπορεί να γίνει, θα οδηγηθεί "σε τελική ανάλυση" να υποστηρίξει το ένα ή τον άλλο υποψήφιο.

Παρόλο που αρκετές αναδυόμενες χώρες αμφισβητούν τον άγραφο κανόνα σύμφωνα με τον οποίο, πάντοτε, η διεύθυνση της Παγκόσμιας Τράπεζας πηγαίνει σε έναν Αμερικανό και εκείνη του ΔΝΤ σε έναν Ευρωπαίο, ο Γκάιτνερ δήλωσε ότι αυτό αντανακλούσε την "ισορροπία δυνάμεων" κατά το τέλος του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου, η οποία όμως έχει "αλλάξει δραματικά" από τότε.

Σήμερα, πρέπει "να εξασφαλίσουμε ότι η διαδικασία επιλογής για την ηγεσία αυτών των θεσμών πρέπει να είναι ένας πραγματικός ανταγωνισμός", είπε.

Ο μελλοντικός επικεφαλής του ΔΝΤ πρέπει να επιλέγεται "με βάση την αξία του και τις ικανότητές του", πρόσθεσε, πριν υπενθυμίσει ότι οι ΗΠΑ θα ευνοήσουν "τον υποψήφιο που μπορεί να συγκεντρώσει την ευρύτερη δυνατή υποστήριξη" από τα 187 κράτη ή εδάφη που εκπροσωπούνται στον θεσμό αυτό.

Καμία υποστήριξη για την υποψηφιότητα του κ. Κάρστενς δεν έχει ακόμη δημοσιοποιηθεί, ενώ η κα. Λαγκάρντ μπορεί να υπολογίζει σε εκείνη των ευρωπαϊκών κρατών που εκπροσωπούνται σε μεγάλο βαθμό στο ΔΝΤ.

Για τον Γκάιτνερ όμως "η δύναμη της Κριστίν Λαγκάρντ δεν είναι κατά κύριο λόγο το γεγονός ότι είναι Ευρωπαία: η δύναμή της, και αυτό θα πρέπει να είναι η δύναμη (οποιουδήποτε σοβαρού υποψηφίου) είναι η εμπειρία, το ταλέντο και οι ικανότητες της".