Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ δήλωσε ότι καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν μπορεί να εξαιρεθεί από την υποδοχή προσφύγων που έχουν το δικαίωμα του ασύλου, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

«Σε ό,τι αφορά την κατανομή των προσφύγων που έχουν το δικαίωμα χορήγησης ασύλου, πρέπει να γίνει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, καμία δεν μπορεί να εξαιρεθεί, διαφορετικά δεν ανήκουμε πλέον στο ίδιο σύνολο που βασίζεται σε αξίες και αρχές», δήλωσε ο Φρανσουά Ολάντ, τρεις ημέρες πριν από την ευρωπαϊκή σύνοδο κορυφής την Τετάρτη στις Βρυξέλλες που καλείται να αποφασίσει για την κατανομή 120.000 προσφύγων μεταξύ των χωρών της ΕΕ.

Ο Φρανσουά Ολάντ υπενθύμισε επίσης ότι «εξέφρασε μαζί με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ τη βούληση αυτός ο μηχανισμός κατανομής να μπορέσει να είναι υποχρεωτικού χαρακτήρα, αλλά ορισμένες χώρες το αρνούνται».

«Θα επιδιώξουμε αυτός ο μηχανισμός να είναι αποτελεσματικός όποιες και αν είναι οι διαδικασίες, οι δεσμεύσεις να μπορέσουν να τηρηθούν και να μην είναι οι ίδιες χώρες που δέχονται τους πρόσφυγες», προειδοποίησε.