Δεκάδες χιλιάδες Πολωνοί διαδήλωσαν την Τετάρτη (25/5) αξιώνοντας υψηλότερα ημερομίσθια και περισσότερη μέριμνα για τους ανέργους, σε πανεθνικές κινητοποιήσεις που απώτερο στόχο έχουν να ασκήσουν πιέσεις στην κυβέρνηση ενόψει των επερχόμενων εκλογών το φθινόπωρο.
Ο Πιοτρ Ντούντα, ηγέτης του εργατικού συνδικάτου Αλληλεγγύη, το οποίο πρωτοστάτησε στην ανατροπή του κομμουνιστικού καθεστώτος το 1989, εκτιμά πως ο αριθμός των διαδηλωτών στη χώρα ξεπέρασε τους 50.000, πάντως η αστυνομία δεν επιβεβαίωσε τον αριθμό αυτό.

Οι διαδηλωτές ανέμισαν σημαίες της Αλληλεγγύης και ύψωσαν επιγραφές με το σύνθημα «Η πολιτική σας, η φτώχεια μας», ζητώντας αύξηση του κατώτατου ημερομισθίου (που είναι 1.400 ζλότι, ή 497 δολάρια) και τη μείωση του φόρου στα καύσιμα.

«Η χρηματοδότηση για μία ενεργό καταπολέμηση της ανεργίας έχει διακοπεί. Δεν βλέπουμε καμιά ελπίδα για βελτίωση και για τον λόγο αυτό βγήκαμε στους δρόμους σε 16 πόλεις», τόνισε ο Ντούντα.

«Η κυβέρνηση προβλέπει ανάπτυξη για το ερχόμενο έτος εν μέσω της μαστιζόμενης από την κρίση Ευρώπη, αλλά από πού προκύπτει αυτή η ανάπτυξη; Προέρχεται από τους εργάτες και αυτοί έχουν ένα αναφαίρετο δικαίωμα να απαιτούν έναν κατώτερο μισθό που θα φθάνει στα επίπεδα της υπόλοιπης Ευρώπης», τόνισε ο ίδιος.