Την ανησυχία του για την κατάσταση την κατάσταση  μεταναστών και προσφύγων που καταφθάνουν στην Ευρώπη εξέφρασε ο  γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν. 

Την ώρα που η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να πραγματοποιήσει μια συνάντηση αύριο σε επίπεδο υπουργών και μία Σύνοδο Κορυφής την Τετάρτη με θέμα την μεταναστευτική κρίση, ο γ.γ. του ΟΗΕ προέτρεψε τους Ευρωπαίους ηγέτες να «επιδείξουν συμπόνια», να υιοθετήσουν μια «κοινή προσέγγιση που θα συνάδει με τις υποχρεώσεις τους σε διεθνές επίπεδο και θα σέβεται το γράμμα και το πνεύμα του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών».

Ο Μπαν «καλεί τις ευρωπαϊκές χώρες να σεβαστούν τις διεθνείς τους υποχρεώσεις, μεταξύ αυτών το δικαίωμα του να αναζητά κανείς άσυλο και την απαγόρευση της απώθησης».

Επισημαίνεται επιπλέον ότι ο επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού «παρακολουθεί με μια ολοένα και μεγαλύτερη ανησυχία το κλείσιμο ορισμένων συνόρων στην Ευρώπη, όπως και την έλλειψη επαρκών εγκαταστάσεων υποδοχής αλλά και την ολοένα και αυξανόμενη ποινικοποίηση των παράτυπων μεταναστών και των αιτούντων άσυλο».

Όλοι οι μετανάστες «πρέπει να γίνονται δεκτοί σε αξιοπρεπείς συνθήκες και με το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» τόνισε ο ίδιος.