Η αντίδραση της κροατικής κυβέρνησης στην προσφυγική κρίση διατάραξε τις διπλωματικές σχέσεις με τις γειτονικές χώρες, τόνισε η πρόεδρος της Κροατίας, Κολίντα Γκράμπαρ - Κιτάροβιτς.

«Φυσικά διαταράχθηκαν οι σχέσεις, αντί να επιδείξουμε αλληλεγγύη. Μπορεί να συμφωνούμε ή να μην συμφωνούμε με την πολιτική των γειτονικών χωρών, ωστόσο ο τρόπος με τον οποίο διευθετήθηκε δεν ήταν σωστός. Νομίζω ότι πρέπει να συζητήσουμε, πρέπει να συμφωνήσουμε με ποιον τρόπο θα λυθεί το ζήτημα με το κύμα προσφύγων» ανέφερε η πρόεδρος της Κροατίας σε δηλώσεις στον τηλεοπτικό σταθμό Nova Tv.

Η Κολίντα Γκράμπαρ - Κιτάροβιτς τόνισε ότι η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ πρόσφατα κάλεσε τους πρόσφυγες να πάνε στη Γερμανία.

Αυτές τις μέρες τράβηξε χειρόφρενο και είπε ότι η Γερμανία δεν μπορεί να δεχθεί όλους αυτούς τους οικονομικούς μετανάστες. Το έκανε και δεν συνειδητοποιεί ότι, στην κυκλοφοριακή συμφόρηση με τόσα πολλά αυτοκίνητα τραβώντας χειρόφρενο, προκάλεσε χάος στο δρόμο κι αυτό το χάος πρέπει να λυθεί, υπογράμμισε η κυρία Γκράμπαρ - Κιτάροβιτς.

Η πρόεδρος της Κροατίας προειδοποίησε ότι πρέπει να ληφθεί υπόψη πως μεταξύ των μεταναστών που περνούν από τα κροατικά σύνορα, μπορεί να υπάρχουν όχι μόνο τρομοκράτες, αλλά και εγκληματίες που μεταφέρουν όπλα ή ναρκωτικά. «Αυτό που άκουσα αυτές τις μέρες από την υπουργό Εξωτερικών, Βέσνα Πούσιτς δεν μπορώ να το πιστέψω». Η κυρία Πούσιτς θα μείνει στην ιστορία της Κροατίας, μετά την πολιτική της καριέρα, για δύο δηλώσεις. Η μία είναι ότι η Κροατία επιτέθηκε στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη και η άλλη ότι οι τρομοκράτες ταξιδεύουν σε business class' ανέφερε η πρόεδρος της Κροατίας.

Χαρακτήρισε «κακόβουλα επινοήματα» τις ερμηνείες ότι τάχθηκε υπέρ της χρήση ένοπλης βίας κατά των μεταναστών που διασχίζουν τα σύνορα της χώρας. «Όταν μίλησα για συμμετοχή του στρατού, δεν αναφερόμουν σε χρήση ένοπλης βίας​. Είναι απολύτως κακόβουλα επινόημα. Ορισμένοι υπουργοί, όταν βλέπουν τις Ένοπλες Δυνάμεις σκέφτονται πρώτα από όλα όπλα και θανάτους. Για μένα, ο κροατικός στρατός σημαίνει ανθρωπιά και πατριωτισμός και βοήθεια στην κρατική διοίκηση και στην τοπική αυτοδιοίκηση» εξήγησε. Η πρόεδρος της Κροατίας τόνισε ότι ανησυχεί για την ανεξέλεγκτη είσοδο μεγάλου αριθμού ανθρώπων στη χώρα.