Συνεχίζει ακάθεκτος τις προκλήσεις του ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν, ο οποίος μετά τις κατά καιρούς προσβλητικές τοποθετήσεις του για τους πρόσφυγες, βρήκε την ευκαιρία να επιτεθεί και στη χώρα μας. 

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός, ούτε λίγο, ούτε πολύ ζητεί από την Ελλάδα... να παραχωρήσει τον έλεγχο των συνόρων της σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες πρόθυμες να μετάσχουν στη φύλαξή τους με εθελοντική αποστολή στρατευμάτων! 

«Έχω μακρά λίστα» είπε ο Όρμπαν μιλώντας στους δημοσιογράφους στο Μπαντ Στάφελσταϊν, απαντώντας σε ερώτηση για το τι περιμένει από την Άνγκελα Μέρκελ κατά τη σημερινή Σύνοδο Κορυφής. «Το σημαντικότερο είναι να μην υπάρξει ηθικός ιμπεριαλισμός» στο θέμα της ροής προσφύγων ανέφερε κατηγορώντας την ότι επιχειρεί να επιβάλει την άποψή της για μία ανοιχτή ΕΕ στα υπόλοιπα κράτη-μέλη.

Τόνισε ότι διεκδικεί για τη χώρα του το δικαίωμα να ενεργεί διαφορετικά από τη Γερμανία, λέγοντας ότι η Ουγγαρία δεν θέλει να αλλάξει λόγω της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης και ζητά από όλες τις χώρες να σεβαστούν αυτήν την απόφασή της.

«Δεν αμφισβητώ το δικαίωμα της Γερμανίας να ορίζει τις ηθικές απαιτήσεις της, κυρίως όσον αφορά την ίδια. Και αν ληφθεί η απόφαση να τους αφήσουν να περάσουν όλοι [οι πρόσφυγες] ή να μην δεχθούν κανένα, εμείς θα δεχτούμε την απόφαση αυτή ως μια απόφαση της Γερμανίας» δήλωσε ο Όρμπαν και συνέχισε: 

Όμως, όποια απόφαση κι αν λάβει η Γερμανία, αυτή θα πρέπει να ισχύει μόνο για αυτήν, αυτό ζητάω. Εμείς είμαστε Ούγγροι, όμως, δεν μπορούμε να βλέπουμε τον υπόλοιπο κόσμο με τη ματιά της Γερμανίας. Η Ουγγαρία πρέπει να έχει το δικαίωμα να να ελέγχει τον αντίκτυπο της μαζικής μετανάστευσης. Ο ουγγρικός λαός δεν το θέλει αυτό, και ζητούμε να γίνει σεβαστή η θέληση του ουγγρικού λαού.

Παράλληλα, όπως είπε, θα εισηγηθεί να προταθεί στην Ελλάδα να παραχωρήσει τον έλεγχο των συνόρων της στις ευρωπαϊκές χώρες που θα ήθελαν να αναλάβουν ένα τέτοιο έργο, καθώς και να γίνει διαχωρισμός μεταξύ των οικονομικών μεταναστών και των αιτούντων άσυλο πριν μπουν στον χώρο Σένγκεν.

«Ο στόχος μου είναι να προσπαθήσουμε να λάβουμε υπόψη μας την πραγματικότητα στην ευρωπαϊκή πολιτική γιατί διαφορετικά έχω την αίσθηση ότι σήμερα θα ληφθούν αποφάσεις στις οποίες δεν θα κυριαρχούν η πραγματικότητα και τα επιχειρήματα» κατέληξε.

Ο κ. Ορμπάν μπορεί να κάνει υποδείξεις, ωστόσο καλό θα είναι να κοιτάει και τα του οίκου του... Ούτως ή άλλως, είναι πολύ νωπές οι στιγμές ντροπής με τους ανελέητους ξυλοδαρμούς προσφύγων που πέρασαν στην Ουγγαρία και πολύ πρόσφατη η κατακραυγή που δέχθηκε από τη διεθνή κοινότητα ο ίδιος και οι αρχές χώρας του. 

Χώρια βέβαια το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της προσφυγικής κρίσης η κυβέρνηση της Ουγγαρίας έχει καταπατήσει κάθε έννοια διεθνών κανόνων, κάθε ανθρώπινο δικαίωμα γυρνώντας την ΕΕ πίσω στα σκοτεινά χρόνια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου...