Τον Λευκό Οίκο επισκέφθηκε σήμερα, για πρώτη φορά, ο πάπας Φραγκίσκος, όπου έγινε δεκτός από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και τη σύζυγό του Μισέλ, οι οποίοι έσπευσαν να τον υποδεχθούν, μόλις αποβιβάστηκε από το αυτοκίνητό του.

Στους κήπους του Λευκού Οίκου είχαν συγκεντρωθεί περισσότεροι από 10.000 άνθρωποι, για να παρακολουθήσουν την τελετή υποδοχής του ποντίφικα, ενώ μετά την ανάκρουση των εθνικών ύμνων του Βατικανού και των ΗΠΑ οι δύο άνδρες εκφώνησαν ομιλίες.

Ο Μπαράκ Ομπάμα εξήρε τις προσπάθειες του ποντίφικα να βοηθήσει τους φτωχούς αλλά και τη δέσμευσή του στον αγώνα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Ο αμερικανός πρόεδρος ευχαρίστησε τον Φραγκίσκο για τη συμβολή του στην αναθέρμανση των σχέσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κούβας και χαρακτήρισε το μήνυμά του υπέρ της επίδειξης «ελέους» ένα μήνυμα που υπογραμμίζει την ανάγκη να φροντίσει κανείς τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

«Σας ευχαριστούμε για (...) την έκκλησή σας προς τα έθνη να αντισταθούν στις σειρήνες του πολέμου και να επιλύσουν τα διαφορές τους μέσω της διπλωματικής οδού» είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ προς τον ποντίφικα και χαιρέτισε «το μήνυμα ελπίδας, που αποτελεί πηγή έμπνευσης για πάρα πολλούς ανθρώπους στην υφήλιο».

Ο αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις ενέργειες του πάπα για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη, ένα θέμα που διχάζει τους Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικάνους στις ΗΠΑ.

«Άγιε Πατέρα, μας υπενθυμίζεις ότι έχουμε την ιερή υποχρέωση να προστατεύσουμε τον πλανήτη μας, το θαυμάσιο δώρο που ο Θεός μας προσέφερε» τόνισε ο Ομπάμα.

«Στηρίζουμε την έκκλησή που απευθύνετε σε όλους τους ηγέτες της διεθνούς κοινότητας να προσφέρουν βοήθεια στις κοινότητες που απειλούνται από την αλλαγή του κλίματος και να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να προστατεύσουμε τον πολύτιμο κόσμο μας για τις μέλλουσες γενιές».