Σάλο και θυελλώδεις αντιδράσεις προκάλεσε η απόφαση μίας νεοσύστατης φαρμακευτικής που αγόρασε τα δικαιώματα ενός φαρμάκου για το AIDS και αύξησε αμέσως μετά την τιμή του κατά... 5.000%. 

Ναι καλά ακούσατε... Η εξωφρενική αύξηση εφαρμόστηκε τον περασμένο μήνα και αφορά στο Daraprim (πυριμεθαμίνη), του οποίου η τιμή εκτοξεύτηκε από τα 13,50 δολάρια στα 750!

Το Daraprim καταπολεμά την τοξοπλάσμωση, την δεύτερη πιο συνηθισμένη ασθένεια που μεταδίδεται μέσω της τροφής και μπορεί να προσβάλλει εύκολα ανθρώπους με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, όπως ασθενείς του AIDS, άτομα που υποβάλλονται σε χημειοθεραπείες και εγκύους. 

Αρχικά ο ιδιοκτήτης της εταιρείας, Μάρτιν Σκρέλι, πρώην χρηματιστής της Wall Street απάντησε με τρόπο ειρωνικό και ωμό. Μιλώντας στο Bloomberg είπε ότι οι εταιρείες στις οποίες παλαιότερα ανήκαν τα δικαιώματα του εν λόγω φαρμάκου «στην ουσία το έδιναν τσάμπα» και επισήμανε ότι το φάρμακο παραμένει φθηνό σε σχέση με αντίστοιχα του εμπορίου.

Ωστόσο οι αντιδράσεις που ήταν έντονες και παγκόσμιες – σε σημείο να αναφερθεί σε αυτή την κατάπτυστη απόφαση και η Χίλαρι Κλίντον- ανάγκασαν τον εν λόγω κερδοσκόπο να τα... μαζέψει. 

Όπως ανέφερε στο ABC News, τελικά θα προχωρήσει σε μείωση της τιμής του επίμαχου φαρμάκου, «σε μία τιμή που να είναι προσιτή αλλά να επιτρέπει και σε εμάς να έχουμε κέρδος»...