Στην διάθεση 300.000 ευρώ στο παγκόσμιο πρόγραμμα επισιτισμού για τους πρόσφυγες θα προχωρήσει την επόμενη τριετία η Ρουμανία.
 
Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της χώρας, Κλάους Γιοχάνις:

Είναι προφανές ότι, αν θέλουμε να διαχειριστούμε την κρίση αποτελεσματικά, πρέπει να πάμε στη ρίζα του φαινομένου, που είναι οι περιοχές κρίσης, για παράδειγμα, αλλά όχι μόνο στη Συρία. Πρέπει να παρέμβουμε εκεί, να τερματίσουμε τη σύγκρουση και να επαναφέρουμε την ειρήνη στην περιοχή. Αυτό είναι αρκετά δύσκολο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση από μόνη της σίγουρα δεν μπορεί να το κάνει, αλλά μπορεί να συμβάλει.

Ο Κλάους Γιοχάνις τόνισε ότι πρέπει να δοθεί προσοχή και στις ασφαλείς χώρες γύρω από τις περιοχές κρίσης και ανέφερε την Ιορδανία, τον Λίβανο και την Τουρκία.

"Κάθε υποστήριξη προς τις χώρες αυτές αποφέρει πιο σημαντικά και πιο γρήγορα αποτελέσματα από την παροχή βοήθειας στους πρόσφυγες οι οποίοι έχουν ήδη φτάσει στην Ευρώπη. Στο πλαίσιο αυτό, η Ύπατη Εκπρόσωπος της προεδρίας του Συμβουλίου επανέλαβε την έκκληση για ουσιαστική στήριξη στο παγκόσμιο επισιτιστικό πρόγραμμα που αντιμετωπίζει τα θέματα προσφύγων στα στρατόπεδα γύρω από τις περιοχές των συγκρούσεων.

Η Ρουμανία αποφάσισε να διαθέσει 300.000 ευρώ για τα επόμενα τρία χρόνια. Αυτό είναι πολλαπλάσιο του ποσού που έχει διατεθεί μέχρι σήμερα από τη Ρουμανία για το σκοπό αυτό" διευκρίνισε. 

Ο Ρουμάνος πρόεδρος επέμεινε στην ανάγκη ενίσχυσης των εξωτερικών της συνόρων της ΕΕ με συντονισμένες δράσεις και όχι μόνον από κράτη - μέλη. "Πρέπει να παλέψουμε με τα δίκτυα που διακινούν πρόσφυγες, οι οποίοι θέλουν να περάσουν από τη μία χώρα στην άλλη" σημείωσε.

Όσον αφορά τα κέντρα προσφύγων, πρότεινε να μετατραπούν σε ευρωπαϊκά κέντρα, καθώς, όπως τόνισε, το μεταναστευτικό πρόβλημα είναι ευρωπαϊκό και όχι εθνικό και πρόσθεσε ότι αρκετοί από τους συμμετέχοντες στη συνάντηση χαιρέτισαν την πρωτοβουλία.