current views are: 8

24 Σεπτεμβρίου 2015
Δημοσίευση13:12

Ανατριχιαστικές σκηνές από την τραγωδία στη Μέκκα – Πάνω από 700 οι νεκροί (Βίντεο)

Σοκ προκαλούν τα βίντεο και οι εικόνες από την τραγωδία λίγο έξω από τη Μέκκα, που έχει στοιχίσει τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους.

Δημοσίευση 13:12’
αρθρο-newpost

Σοκ προκαλούν τα βίντεο και οι εικόνες από την τραγωδία λίγο έξω από τη Μέκκα, που έχει στοιχίσει τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους.

Σοκ προκαλούν τα βίντεο και οι εικόνες από την τραγωδία λίγο έξω από τη Μέκκα, που έχει στοιχίσει τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους.

Θύματα του ποδοπατήματος, όπως δείχνουν τα πλάνα λίγο μετά το δυστύχημα, βρίσκονται στο έδαφος νεκρά, με τους διασωθέντες γύρω να βρίσκονται σε κατάσταση πανικού.

Oι νεκροί ξεπέρασαν τους 717 και οι τραυματίες τους 805 σύμφωνα με την Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας της Σαουδικής Αραβίας, με τον αριθμό τους να αυξάνεται διαρκώς.

Το τραγικό περιστατικό σημειώθηκε την πρώτη μέρα του Ιντ αλ Άντχα, μία από τις ιερότερες γιορτές στο μουσουλμανικό ημερολόγιο. Τη μέρα αυτή οι πιστοί, εκτός του ότι θυσιάζουν ένα πρόβατο, ρίχνουν επτά πέτρες στη στήλη, ενώ αύριο και μεθαύριο, δεύτερη και τρίτη ημέρα, ρίχνουν 21 πέτρες στη μεγάλη, τη μεσαία και τη μικρή στήλη.

Η πρώτη ημέρα είναι η πιο επικίνδυνη διότι τεράστια πλήθη προσκυνητών συνωστίζονται για να εκτελέσουν συγχρόνως στον ίδιο τόπο, τα ίδια τελετουργικά.

Για έλλειψη πειθαρχίας των προσκυνητών κάνουν λόγο οι αρχές

Ο υπουργός Υγείας της Σαουδικής Αραβίας απέδωσε το σημερινό ποδοπάτημα, στην έλλειψη πειθαρχίας των προσκυνητών που έχουν την τάση, όπως είπε, να παραβλέπουν τις οδηγίες των υπευθύνων.

«Αν οι πιστοί είχαν ακολουθήσει τις οδηγίες, θα μπορούσαμε να είχαμε αποφύγει ένα τέτοιο δυστύχημα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Χάλεντ αλ-Φάλιχ στη δημόσια τηλεόραση, αφού επισκέφθηκε το σημείο της τραγωδίας. «Πολλοί προσκυνητές αρχίζουν να κινούνται χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τους τα ωράρια που έχουν ορίσει οι υπεύθυνοι για τη διαχείριση των τελετουργιών. Αυτός είναι ο κύριος λόγος για ένα τέτοιο δυστύχημα», είπε ακόμη.

Παράλληλα, ανακοίνωσε την κινητοποίηση των υπηρεσιών του για τη διάσωση και τη νοσηλεία των τραυματιών, όπως και τη διενέργεια ταχύτατης και διαφανούς έρευνας.

Αντίθετη άποψη έχει το Ιράν, που έχασε 43 πολίτες του κατά το δυστύχημα.

Ο επικεφαλής του ιρανικού οργανισμού του χατζ, Σαΐντ Οχάντι, μιλώντας στην ιρανική τηλεόραση επέρριψε την ευθύνη σε σφάλματα στην εφαρμογή μέτρων ασφαλείας. «Για λόγους που αγνοούμε» ένας δρόμος ήταν κλειστός στην περιοχή όπου οι πιστοί επιδίδονταν στον συμβολικό λιθοβολισμό του Σατανά, δήλωσε, εκτιμώντας ότι «αυτό προκάλεσε αυτό το τραγικό συμβάν».

 


σχετικα αρθρα