Έντονες αναταράξεις, τόσο εντός της Volkswagen, όσο και στο πολιτικό σύστημα της Γερμανίας προκαλεί το σκάνδαλο με τις παραποιημένες τιμές για τις εκπομπές ρύπων, με τις εξελίξεις στην εταιρεία να είναι καταιγιστικές. 

Όπως μεταδίδει η εφημερίδα Bild, δύο εκ των πιο υψηλόβαθμων αξιωματούχων του ομίλου θα εξαναγκαστούν σε παραίτηση. Ο επικεφαλής της μονάδας Έρευνας και Ανάπτυξης της Audi Ούρλιχ Χάκενμπεργκ και ο επικεφαλής μηχανικός της Porsche Βόλφγκανγκ Χατζ θα αποπεμφθούν κατά την αυριανή συνεδρίαση του εποπτικού συμβουλίου, ανέφερε η εφημερίδα, επικαλούμενη ανώνυμες πηγές. 

Η εξέλιξη αυτή έρχεται έπειτα από τη χθεσινή παραίτηση του διευθύνοντα συμβούλου της VW, Μάρτιν Βίντερκορν, ο οποίος και ανέλαβε την ευθύνη για την υπόθεση, δηλώνοντας χαρακτηριστικά: 

Η Volkswagen χρειάζεται ένα νέο ξεκίνημα, επίσης και όσον αφορά το προσωπικό της. Ανοίγω τον δρόμο για αυτό το νέο ξεκίνημα με την παραίτησή μου.

Στην δήλωση το πρώην στέλεχος της εταιρείας δηλώνει ότι «σοκαρίστηκε» από τα γεγονότα των τελευταίων ημερών και ιδίως από την αποκάλυψη ότι ήταν δυνατή μια τέτοια κακοδιαχείριση σε τόσο μαζική κλίμακα από την εταιρεία.

Παρέμβαση Κομισιόν 

Για το θέμα παρενέβη σήμερα και η Κομισιόν, που καλεί όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ να ερευνήσουν τον αριθμό των αυτοκινήτων που χρησιμοποιούν το παράνομο λογισμικό για τις εκπομπές ρύπων. 

«Χρειάζεται να έχουμε πλήρη εικόνα για τον αριθμό των αυτοκινήτων στα οποία εγκαταστάθηκαν συστήματα αναστολής (defeat devices), που παραβιάζουν την ευρωπαϊκή νομοθεσία», είπε χαρακτηριστικά η εκπρόσωπος  Λουσιά Κοντέ.

Στα τάρταρα οι μετοχές

Σημειώνεται πως έπειτα και από τη χθεσινή προειδοποίηση του οίκου αξιολόγησης Fitch περί υποβάθμισης του ομίλου, η μετοχή της BMW να υποχωρεί στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο ετών, παρασύροντας πτωτικά τον κλάδο των αυτοκινητοβιομηχανίων.

Ο δείκτης FTSEurofirst 300 υποχωρούσε νωρίτερα κατά 1,3%, με τον δείκτη Eurostoxx 50 να καταγράφει απώλειες 1,2%.

Υπενθυμίζεται ότι εκτός από τις αμερικανικές αρχές, έρευνα για την υπόθεση ξεκίνησε και η γερμανική δικαιοσύνη.