Το πολύνεκρο ποδοπάτημα του πλήθους στη Μίνα, κοντά στη Μέκκα είναι η δεύτερη τραγωδία του πλήττει το φετινό ιερό προσκύνημα, με τις τραγωδίες όμως να έχουν μακρά «παράδοση» στον λατρευτικό χώρο.

Στις 11 Σεπτεμβρίου στο Μεγάλο Τζαμί της ιερής πόλης κατέρρευσε γερανός που σκότωσε 109 ανθρώπους. Είναι η πρώτη τραγωδία που οφείλεται στην κίνηση του πλήθους κατά τη διάρκεια του χατζ από το 2006.

Όμως δεν είναι η πρώτη φορά που υπήρξαν εκατόμβες νεκρών.

  • Στις 12 Ιανουαρίου 2006, 364 προσκυνητές έχασαν τη ζωή τους στο ποδοπάτημα του πλήθους κατά τη διάρκεια του λιθοβολισμού των στηλών του σατανά στη Μίνα.
  • Την 1η Φεβρουαρίου 2004, 251 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ποδοπάτημα στη Μίνα, την πρώτη ημέρα του λιθοβολισμού των στηλών.
  • Στις 9 Απριλίου 1998, περισσότεροι από 118 προσκυνητές σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια του λιθοβολισμού.
  • Στις 15 Απριλίου 1997, κατά την πυρκαγιά που προκλήθηκε από καμινέτο σε καταυλισμό προκυνητών στην κοιλάδα της Μίνα έχασαν τη ζωή τους 343 άνθρωποι.
  • Στις 24 Μαΐου 1994, 270 προσκυνητές σκοτώθηκαν σε ποδοπάτημα λόγω της πολυκοσμίας κατά την τελετή του λιθοβολισμού.
  • Στις 2 Ιουλίου 1990, γιγάντιο ποδοπάτημα στο τούνελ της Μίνα εξαιτίας βλάβης στο σύστημα εξαερισμού προκάλεσε τον θάνατο από ασφυξία 1.426 προσκυνητών.

Το σημερινό περιστατικό σημειώθηκε την πρώτη μέρα του Ιντ αλ Άντχα, μία από τις ιερότερες γιορτές στο μουσουλμανικό ημερολόγιο. Η ημέρα είναι η πιο επικίνδυνη διότι τεράστια πλήθη προσκυνητών συνωστίζονται για να εκτελέσουν συγχρόνως στον ίδιο τόπο, τα ίδια τελετουργικά.

Οι αρχές της Σαουδικής Αραβίας επέρριψαν την ευθύνη για το δυστύχημα στην έλλειψη πειθαρχίας των προσκυνητών.

Ο επικεφαλής του ιρανικού οργανισμού του χατζ, Σαΐντ Οχάντι, πάντως, μιλώντας στην ιρανική τηλεόραση επέρριψε την ευθύνη σε σφάλματα στην εφαρμογή μέτρων ασφαλείας...