Την πρόθεσή της να λάβει μέρος στον υπό τις ΗΠΑ συνασπισμό κατά του Ισλαμικού Κράτους εξέφρασε η Ρωσία, βάζοντας ωστόσο συγκεκριμένους όρους. 

Βασική διαφωνία μεταξύ Δύσης και Ρωσίας απέναντι στο Συριακό ζήτημα και το Ισλαμικό Κράτος, είναι ο ρόλος του καθεστώτος της Δαμασκού στη μάχη ενάντια των τζιχανστιστών. 

Η Δύση, η Τουρκία καθώς και οι σουνιτικές μουσουλμανικές μοναρχίες του Αραβοπερσικού Κόλπου στηρίζουν τους αντάρτες (κοσμικούς και μετριοπαθείς σουνίτες ισλαμιστές).

Η Ρωσία στηρίζει ανοικτά το κοσμικό καθεστώς Μπασάρ αλ Άσαντ, το οποίο είναι φιλικό προς το σιιτικό ισλαμιστικό Ιράν και τη σιιτική λιβανική Χεζμπολάχ, στέλνοντας μάλιστα σύγχρονο στρατιωτικό εξοπλισμό στις ένοπλες δυνάμεις της Συρίας.

Αλλάζει στάση και η Βρετανία; 

Σε μία παράλληλη εξέλιξη, η Βρετανία αρχίζει να μετατοπίζεται από τη θέση της κατά του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ. 

Ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Φίλιπ Χάμοντ επεσήμανε πως σε περίπτωση επίτευξης συμφωνίας για ειρήνευτική και πολιτική μετάβαση στη Συρία, ίσως να καθίστατο απαραίτητο να υπάρξουν συνομιλίες δυτικών αξιωματούχων και με τον ίδιο τον Σύρο πρόεδρο.

Οι δηλώσεις αυτές έρχονται μετά από αντίστοιχες αναφορές που έκανε η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ μετά τη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό την περασμένη Τετάρτη. 

«Πρέπει να μιλήσουμε με πολλούς “παίχτες”. Ανάμεσά τους είναι και Άσαντ, όπως και άλλοι. Όχι μόνο τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, αλλά και τους περιφερειακούς εταίρους, το Ιράν και τις σουνιτικές χώρες όπως η Σαουδική Αραβία» επεσήμανε χαρακτηριστικά και με αυτό τον τρόπο έγινε η πρώτη ηγέτιδα χώρας της Δύσης που μιλά ανοιχτά για εμπλοκή του καθεστώτος της Δαμασκού στην επίλυση της κρίσης στη χώρα που δοκιμάζεται από τη δράση των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.