Ένας στους τέσσερις αιτούντες άσυλο στην Ευρώπη είναι παιδί σύμφωνα με ανακοίνωση της UNICEF, απευθύνοντας διεθνή έκκληση.

Συνολικά 133.000 παιδιά ζήτησαν άσυλο στην Ευρωπαϊκή Ένωση μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουλίου 2015 - κατά μέσο όρο 19.000 παιδιά κάθε μήνα, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Eurostat.

Η UNICEF απευθύνει έκκληση για να συγκεντρωθεί ποσό 14 εκατ. δολαρίων για να βοηθήσει τα παιδιά προσφύγων και μεταναστών στην Ευρώπη, έπειτα από την αύξηση κατά 80% του αριθμού των παιδιών που προσέρχονται στην ευρωπαϊκή ήπειρο - πολλά προσπαθώντας να ξεφύγουν από τις συγκρούσεις στη Συρία, το Ιράκ και το Αφγανιστάν.

Τα χρήματα αυτά θα διατεθούν για την υποστήριξη χώρων φιλικών προς τα παιδιά, παροχή πληροφοριών σχετικών με την υγεία και τη διατροφή των παιδιών, υποστήριξη σε προγράμματα εκπαίδευσης και μάθησης και τεχνική υποστήριξη προς κυβερνητικούς και άλλους εταίρους.

Την ίδια ώρα τα ανθρωπιστικά προγράμματα της UNICEF στη Συρία και τις γειτονικές χώρες, όπου συνολικά περίπου 7,6 εκατομμύρια παιδιά έχουν ανάγκη από βοήθεια, παραμένουν σοβαρά υποχρηματοδοτούμενα. Από τα 903 εκατομμύρια δολάρια που απαιτούνται για το 2015, περίπου μόνο τα μισά έχουν εξασφαλιστεί μέχρι στιγμής.

Υπενθυμίζεται ότι η υπηρεσία του ΟΗΕ έχει προειδοποιήσει για την απειλή ασθενειών για τα παιδιά προσφύγων και μεταναστών καθώς πλησιάζει ο χειμώνας.

Όπως σημειώνεται, πολλά παιδιά προσφύγων και μεταναστών στην Ευρώπη ζουν στο ύπαιθρο και καθώς πλησιάζει ο χειμώνας η υγεία των μικρών παιδιών διατρέχει ιδιαίτερο κίνδυνο, μεταξύ άλλων και από την απειλή ασθενειών, όπως η πνευμονία.

Επίσης, πολλά παιδιά ζουν σε υπερπλήρεις εγκαταστάσεις και σε ακατάλληλες συνθήκες, όπου διατρέχουν τον κίνδυνο βίας, εκμετάλλευσης και κακοποίησης, ενώ είναι αυξανόμενος και ο αριθμός των παιδιών που κάνουν επικίνδυνα ταξίδια προς και δια μέσου της Ευρώπης.