Ανάμικτες αντιδράσεις στην Τουρκία μετά το ποδοπάτημα έξω από τη Μέκκα, που στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 700 πιστούς.

O πρόεδρος της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τάχθηκε σήμερα στο πλευρό της Σαουδικής Αραβίας, οι αρχές της οποίας δέχονται σφοδρές επικρίσεις για την αποτυχημένη διοργάνωση του προσκυνήματος.

«Αναμφίβολα θα ληφθούν μέτρα με στόχο να αποφευχθεί το ενδεχόμενο επανάληψης αυτής της τραγωδίας. Δε συμμερίζομαι τις εχθρικές προς τη Σαουδική Αραβία δηλώσεις» είπε ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους σε δημοσιογράφους.

Ο Ερντογάν εξέφρασε την εκτίμηση ότι «εσφαλμένα ορισμένοι μέμφονται τη Σαουδική Αραβία που έκανε ό,τι ήταν δυνατό» προκειμένου το ιερό προσκύνημα να διεξαχθεί ομαλά.

«Πρέπει να βλέπουμε το ποτήρι μισογεμάτο, ενδεχομένως γίνονται σφάλματα σε κάθε χώρα κατά τη διάρκεια τέτοιου είδους διοργανώσεων» προσέθεσε ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους.

Ένα ηγετικό στέλεχος του ισλαμοσυντηρητικού Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης της Τουρκίας (AKP), του κόμματος του Ερντογάν, πάντως, υποστήριξε σήμερα ότι η χώρα του θα οργάνωνε ένα καλύτερο προσκύνημα από τη Σαουδική Αραβία. 

«Θα μπορούσαμε να μιλάμε για "κισμέτ" για αυτό που έγινε; (...) Υπάρχει αμέλεια όσον αφορά την ασφάλεια, οι θάνατοι αυτοί είναι αποτέλεσμα αυτής της αμέλειας» είπε ο Μεχμέτ Αλί Σαχίν, ο αντιπρόεδρος του AKP, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Doğan.

«Εάν η Τουρκία αναλάμβανε να οργανώσει το χατζ, θα το έκανε χωρίς κανείς να υποστεί το παραμικρό, με τη βοήθεια του Θεού», πρόσθεσε ο πρώην υπουργός και πρώην πρόεδρος της Βουλής.

«Οι ιεροί τόποι του Ισλάμ ανήκουν σε όλους τους μουσουλμάνους», συνέχισε, καλώντας όλες τις μουσουλμανικές χώρες να ενωθούν «για να βρεθεί μια λύση στα προβλήματα ασφάλειας» στη Σαουδική Αραβία.

Εκτός από τους 717 νεκρούς της Πέμπτης, άλλοι 100 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις 11 Σεπτεμβρίου στη Σαουδική Αραβία, όταν κατέρρευσε ένας γερανός στο τέμενος όπου προσεύχονταν.

Την Πέμπτη οι τουρκικές αρχές ανέφεραν ότι 18 Τούρκοι πιστοί αγνοούνταν και σήμερα επιβεβαιώθηκε ο θάνατος των 5 από αυτούς.

Σημειώνεται ότι από χθες, έντονες είναι οι αντιδράσεις του Ιράν, που «έχασε» πάνω από 130 προσκυνητές. Από τη Νέα Υόρκη, ο πρόεδρος της χώρας Χασάν Ροχανί ζήτησε από «την κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας να αποδεχθεί τις ευθύνες της» στην καταστροφή.

Περίπου 2 εκατομμύρια μουσουλμάνοι απ' όλον τον κόσμο έχουν συγκεντρωθεί φέτος στη Σαουδική Αραβία για το προσκύνημα. Το χθεσινό ήταν το σοβαρότερο δυστύχημα που έχει σημειωθεί εδώ και εννέα χρόνια, όμως πολύ συχνά η χώρα επικρίνεται για τα ελλιπή μέτρα ασφαλείας που λαμβάνει για να προστατεύσει τους προσκυνητές.