Την άρση του αμερικανικού οικονομικού εμπάργκο που πλήττει τη χώρα του εδώ και πάνω από 50 χρόνια, απαίτησε ο Πρόεδρος της Κούβας Ραούλ Κάστρο, με την ευκαιρία της πρώτης ομιλίας του στον ΟΗΕ.

Το εμπάργκο αυτό «είναι το κύριο εμπόδιο στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας», υπογράμμισε ο Κάστρο ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης.

Η αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων με την Ουάσινγκτον τον Ιούλιο είναι ασφαλώς «μια σημαντική πρόοδος η οποία υποστηρίχθηκε ευρύτατα από τη διεθνή κοινότητα», παραδέχθηκε.

«Εντούτοις το οικονομικό, εμπορικό και χρηματοπιστωτικό εμπάργκο εναντίον της Κούβας συνεχίζεται εδώ και πάνω από μισό αιώνα, προκαλώντας ζημιές και στερήσεις στον κουβανικό λαό», πρόσθεσε.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ένας κουβανός ηγέτης ή και ο ίδιος ο Ραούλ Κάστρο ζητάει την άρση αυτού του εμπάργκο. Όμως η περίσταση, μια ομιλία ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης στο πλαίσιο μιας παγκοσμιας συνόδου κορυφής για την ανάπτυξη, ήταν ιδιαίτερα επίσημη.

Ο Ραούλ Κάστρο δεν παρέλειψε εξάλλου να υπενθυμίσει ότι κάθε χρόνο τα 193 μέλη της Συνέλευσης ζητούν με συντριπτική πλειοψηφία την άρση του εμπάργκο με μια μη υποχρεωτικού χαρακτήρα απόφασή τους, την οποία η Ουάσινγκτον επιλέγει κάθε φορά να αγνοεί.

Ο κουβανός ηγέτης επισήμανε επίσης πως αυτό το εμπάργκο «συνεχίζει να βλάπτει τα συμφέροντα των αμερικανών πολιτών και των αμερικανικών επιχειρήσεων».

Ο 84χρονος κουβανός πρόεδρος θα απευθυνθεί άλλη μια φορά στη Γενική Συνέλευση τη Δευτέρα, μόλις μερικές ώρες μετά τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.