Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι παρασημοφόρησε τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους, για τη συμβολή του στην οικοδόμηση φιλικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Ο κ. Γκρούεφσκι, σε εκδήλωση που διοργανώθηκε χθες στο Οχάιο των ΗΠΑ, από ομογενείς επιχειρηματίες της ΠΓΔΜ, εξήρε την συμβολή του Τζορτζ Μπους για τη σταθερότητα της ΠΓΔΜ και την υποστήριξη που προσέφερε στην ΠΓΔΜ.

«Κατά την περίοδο που ήσασταν Πρόεδρος της χώρας σας, η Δημοκρατία της Μακεδονίας και οι ΗΠΑ υπέγραψαν τη διακήρυξη στρατηγικής εταιρικής σχέσης. Θα ήθελα να γνωρίζετε ότι η αναγνώριση της Μακεδονίας με το συνταγματικό της όνομα από τις ΗΠΑ και η προσωπική υποστήριξη που παρείχατε κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι το 2008 θα μείνει χαραγμένη στη συλλογική μνήμη της χώρας μου» σημείωσε ο Νίκολα Γκρούεφσκι, απονέμοντας στον Τζορτζ Μπους την ανώτατη τιμητική διάκριση της ΠΓΔΜ.

Οι ΗΠΑ αναγνώρισαν την ΠΓΔΜ με την «συνταγματική ονομασία» της το Νοέμβριο του 2004, την επομένη της επανεκλογής του Τζορτζ Μπους στο αξίωμα του προέδρου των ΗΠΑ.

Τον Απρίλιο του 2008, στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, ο Τζορτζ Μπους, ως πρόεδρος των ΗΠΑ, είχε ταχθεί υπέρ της ένταξης της ΠΓΔΜ στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, κάτι όμως που δεν κατέστη δυνατό, κυρίως λόγω των επιφυλάξεων και αντιρρήσεων της Ελλάδας.

Η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι υιοθέτησε τελικά ομόφωνη απόφαση, σύμφωνα με την οποία η ΠΓΔΜ θα λάβει πρόσκληση για ένταξη στη Συμμαχία αφού πρώτα επιλυθεί το ζήτημα της ονομασίας. Η απόφαση αυτή επαναδιατυπώθηκε σε όλες τις μετέπειτα συνόδους κορυφής του ΝΑΤΟ.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι βρίσκεται τις ημέρες αυτές στις ΗΠΑ, όπου θα συμμετάσχει στις εργασίες της 70ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.