Η ώρα των ανακοινώσεων έφτασε και η NASA σε λίγη ώρα θα κάνει γνωστά σε λίγη ώρα τα ευρήματά της για τον πλανήτη Άρη, την ώρα που η φημολογία για το περιεχόμενο των όσων θα δοθούν στη δημοσιότητα οργιάζει. 

Η συζήτηση βέβαια πυροδοτείται από την ίδια τη NASA, η οποία στην ιστοσελίδα της αναφέρει πως υπήρξε ένα τεράστιο επιστημονικό εύρημα. Οι πρώτες φήμες κάνουν λόγο για ανακάλυψη νερού στον «κόκκινο» πλανήτη, με την Διαστημική Υπηρεσία ωστόσο να είναι φειδωλή προς το παρόν αναφέροντας μονάχα πως «λύθηκε ένα μυστήριο».

Ωστόσο η παρουσία τριών επιστημών των οποίων οι εργασίες τους έχουν επικεντρωθεί στη μελέτη του Άρη και στο ενδεχόμενο να έχει υπάρξει νερό στην επιφάνεια του, ίσως συνηγορεί στο ότι οι ανακοινώσεις θα είναι προς αυτή την κατεύθυνση.

Μία τέτοια ανακοίνωση, σύμφωνα με τους ειδικούς θα άνοιγε το δρόμο στην έρευνα για την ύπαρξη ζωής στον πλανήτη, το οποίο και θεωρείται από πολλούς ως το «ιερό δισκοπότηρο της επιστήμης», μία ανακάλυψη που κατά τον πρώην επικεφαλής του ερευνητικού προγράμματος της NASA, «θα άλλαζε το παιχνίδι». 

«Εάν ανακοινώσουν ότι βρήκαν εύκολα προσβάσιμο νερό σε ρευστή μορφή κάτω από την επιφάνεια – το οποίο είναι και μία θεωρία που ακούγεται για αρκετά χρόνια – θα υπάρχουν τεράστιες ενδείξεις για το ενδεχόμενο ύπαρξης ζωής στον πλανήτη και για την δυνατότητα να ζήσουν άνθρωποι εκεί», ανέφερε ο ίδιος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Boston Herald. 

Στον πλανήτη έχουν σταλεί από το 2003 δύο διαστημικά οχήματα για να διεξάγουν γεωλογικές έρευνες. Στόχος τους η έρευνα και η ταξινόμηση βράχων και εδαφών που περιέχουν στοιχεία για την ύπαρξη υδροφόρου ορίζοντα.  Ένα εξ αυτών έχασε επαφή με τη Γη με αποτέλεσμα να σταλεί το τρίτο όχημα, το λεγόμενο Curiosity,  το οποίο είναι εξοπλισμένο με τα ποιο σύγχρονα επιστημονικά εργαλεία.