Επίθεση κατά της Ρωσίας εξαπέλυσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα από το βήμα της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ, ενώ ξέκοψε κάθε συζήτηση για συμμετοχή του Μπασάρ αλ Άσαντ στη διαδικασία μετάβασης στη Συρία.

Ο κ. Ομπάμα σημείωσε πως οι ΗΠΑ παρότι είναι είναι υπερδύναμη δεν μπορούν να λύσουν μόνες τους τα παγκόσμια προβλήματα, και σε αυτό το πλαίσιο έκανε αναδρομή στην ιστορία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, λέγοντας πως μέσα από τα συντρίμμια που άφησε πίσω του ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος, δεκάδες έθνη συνεργάστηκαν ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο μίας τρίτης εκτεταμένης σύρραξης. 

Η πορεία της ανθρωπότητας προς την πρόεδρο κάθε άλλο παρά έχει ολοκληρωθεί, ανέφερε συμπληρώνοντας ότι κανένα έθνος δεν είναι απόλυτα ασφαλές έναντι της απειλής της διεθνούς τρομοκρατίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο αμερικανός πρόεδρος έσπευσε τα πυρά του κατά της Ρωσίας, λέγοντας πως οι ΗΠΑ δεν μπορούν να ανεχθούν την παραβίαση της ακεραιότητας ενός κυρίαρχου έθνους όπως η Ουκρανία, και σημείωσε πως οι πολίτες της χώρας επιζητούν βαθύτερες σχέσεις με την Ευρώπη, λόγω των ενεργειών και των παρεμβάσεων της Μόσχας

Εν συνεχεία αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί στη Μέση Ανατολή και την άνοδο των τζιχαντιστών. Επιτέθηκε στον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ αλλά και κατά του Ισλαμικού Κράτους. «Ένας άνθρωπος ο οποίος έχει ασκήσει κτηνώδη βία στον λαό του δεν μπορεί να ενοποιήσει το συριακό έθνος», είπε ο Ομπάμα. Καταφέρθηκε ακόμη εναντίον όσων «διαστρεβλώνουν το μήνυμα του Ισλάμ», εκτρέποντάς το σε τρομοκρατία.

Την ίδια ωστόσο ώρα ο Ομπάμα δήλωσε ότι είναι «έτοιμος να συνεργαστεί» με τη Ρωσία και το Ιράν με στόχο τον τερματισμό των συγκρούσεων στη Συρία, που διαρκούν περισσότερα από τέσσερα χρόνια:

Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να συνεργαστούν με οποιοδήποτε έθνος, περιλαμβανομένης της Ρωσίας και του Ιράν, για να διευθετήσουν τη διένεξη.

«Ωστόσο πρέπει να το αναγνωρίσουμε ότι δεν μπορεί – έπειτα από τόσο αιματοκύλισμα, τόσες σφαγές – να υπάρξει μια επιστροφή στο καθεστώς που ίσχυε πριν από τον πόλεμο» υπογράμμισε.

«Δεν υπάρχει χώρος για να φιλοξενηθεί μια αποκαλυπτική αίρεση όπως το Ισλαμικό Κράτος και οι ΗΠΑ δε θα απολογηθούν επειδή χρησιμοποιούν τις ένοπλες δυνάμεις μας ως τμήμα του ευρύτερου συνασπισμού που καταδιώκει» το Ισλαμικό Κράτος, τόνισε ο ίδιος.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ σημείωσε επίσης ότι το εμπάργκο κατά της Κούβας πρέπει να σταματήσει να υπάρχει, σημείο στο οποίο οι ευρισκόμενοι στην αίθουσα τον χειροκρότησαν. 

«Είμαι πεπεισμένος ότι το Κογκρέσο μας αναπόφευκτα θα άρει το εμπάργκο που δεν πρέπει πλέον να παραμένει σε ισχύ» επισήμανε ενώ προσέθεσε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κούβα «μέσω των διπλωματικών, εμπορικών και διαπροσωπικών σχέσεων».

«Πιστεύω ότι πρέπει να είμαστε αρκετά δυνατοί προκειμένου να αναγνωρίζουμε την πραγματικότητα όταν αυτά που πράττουμε δεν οδηγούν πουθενά. Κατά τη διάρκεια 50 ετών, οι ΗΠΑ άσκησαν έναντι της Κούβας μιας πολιτική που δεν κατάφερε να βελτιώσει την ζωή των Κουβανών πολιτών» τόνισε ο Ομπάμα.

«Έχουμε αλλάξει αυτήν την προσέγγιση. Συνεχίζουμε να έχουμε διαφορές με την κουβανική κυβέρνηση, θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε τα ανθρώπινα δικαιώματα, όμως μέσω των διπλωματικών, εμπορικών και διαπροσωπικών σχέσεων» προσέθεσε.