Η μη συνεργασία της Δύσης με την κυβέρνηση της Συρίας για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους είναι μεγάλο λάθος προειδοποίησε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν από το βήμα της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ. 

Η εξαγωγή των αποκαλούμενων δημοκρατικών επαναστάσεων συνεχίζεται καθώς η διεθνής κοινότητα δεν μαθαίνει από τα λάθη της, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πούτιν φέρνοντας ως παράδειγμα τη Μέση Ανατολή. «Αντί για τον θρίαμβο της δημοκρατίας, έχουμε βία και κοινωνική καταστροφή», είπε και συνέχισε πως σε αυτές τις περιπτώσεις «κανείς δεν ενδιαφέρεται για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ανάμεσά τους το δικαίωμα στη ζωή». 

Ο κ. Πούτιν σημείωσε ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις της Συρίας είναι οι μόνες οι οποίες δίνουν πραγματικά τη μάχη ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος και πρότεινε τη δημιουργία πλατιάς διεθνούς συμμαχίας κατά της τρομοκρατίας, με τη συμμετοχή μουσουλμανικών κρατών.

Τόνισε παράλληλα ότι οι μονομερείς κυρώσεις αποτελούν παραβίαση των καταστατικών αρχών των Ηνωμένων Εθνών, αναφερόμενος στις κυρώσεις ενάντια στη Ρωσία από πλευράς της Δύσης.

«Η Ρωσία είναι έτοιμη να εργαστεί στη βάση ευρύτερης συναίνεσης για την περαιτέρω ανάπτυξη του ΟΗΕ, με όλους της τους εταίρους», ανέφερε ο Πούτιν που τόνισε πως «πιστεύουμε ότι οι προσπάθειες να παρακαμφθεί η εξουσία και η νομιμότητά τους είναι υπερβολικά επικίνδυνες καθώς αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε κατάρρευση ολόκληρης της αρχιτεκτονικής των διεθνών σχέσεων». 

Ροχανί: Χρειάζεται διεθνές μέτωπο κατά του εξτρεμισμού

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί σημείωσε πως η χώρα του είναι «έτοιμη να βοηθήσει στην αποκατάσταση της Δημοκρατίας στη Συρία και στην Υεμένη».

«Υποστηρίζουμε την εδραίωση της εξουσίας μέσω των εκλογών παρά μέσω των όπλων» προσέθεσε ο και τάχθηκε υπέρ της συγκρότησης ενός «κοινού μετώπου» εναντίον του εξτρεμισμού.

«Θα ήθελα να προσκαλέσω ολόκληρο τον κόσμο και ιδίως τις χώρες της περιοχής μου να συγκροτήσουμε ένα κοινό μέτωπο εναντίον του εξτρεμισμού και της βίας» είπε, καταγγέλλοντας την «αποτυχία της διεθνούς κοινότητας» να επιλύσει τις κρίσεις στο Ιράκ, τη Συρία και την Υεμένη.