Το ποσό των έξι δισ. ευρώ θα διαθέσει η κυβέρνηση της Γερμανίας για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

Το ποσό αυτό θα διατεθεί από τον προϋπολογισμό της χώρας και το ένα δισεκατομμύριο θα διατεθεί άμεσα στα κρατίδια και τους δήμους, ενώ τα υπόλοιπα πέντε θα μείνουν ως αποθεματικό για το 2016, προκειμένου να καλυφθούν επιπλέον έξοδα στέγασης των προσφύγων.

Από την πλευρά του ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε σήμερα από το Βερολίνο ότι οι θα έπρεπε να αντιμετωπίζονται ως μια «επένδυση» η οποία θα μπορούσε να ωφελήσει την ευρωπαϊκή ανάπτυξη και όχι ως βάρος.

«Η προσφυγική κρίση θα μπορούσε να θεωρηθεί απειλή, όμως αυτή η αντίληψη δεν θα έπρεπε να σβήσει τα οικονομικά οφέλη που θα μπορούσε να προέλθουν από την αιφνίδια αύξηση του πληθυσμού» είπε ο Μοσκοβισί σε συνέδριο του ινστιτούτου Brugel και συνέχισε:

Θα ήταν μια κοντόφθαλμη άποψη να θεωρούμε τους πρόσφυγες και τους μετανάστες γενικότερα αποκλειστικά ως βάρος το οποίο θα πρέπει να σηκώσουμε και όχι ως μέσον.

Ως θεωρητικό παράδειγμα ο Επίτροπος περιέγραψε την περίπτωση ενός Σύρου γιατρού: Δεν μπορεί να ασκήσει το επάγγελμά του γιατί το πτυχίο του δεν αναγνωρίζεται στην Ευρώπη αλλά δεν μπορεί να γίνει ούτε ταξιτζής γιατί «πρόκειται για ένα κλειστό επάγγελμα σε ορισμένες χώρες». Έτσι, όπως είπε, η κρίση των προσφύγων θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί «ως καταλύτης για τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται οι αγορές αγαθών και υπηρεσιών».