Η Συρία και η Ουκρανία απασχόλησαν τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα κατά τη συνάντησή του με τον ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.

Ομπάμα και Πούτιν συμφώνησαν χθες να δώσουν την εντολή στα στρατιωτικά τους επιτελεία να έρθουν σε συνομιλίες για να αποφύγουν τη σύγκρουση σε πιθανές επιχειρήσεις στη Συρία, είπε ένας αμερικανός αξιωματούχος.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν επίσης να διερευνήσουν τις πιθανότητες για πολιτική λύση στη Συρία, αλλά διαφώνησαν για το μέλλον του Σύρου προέδρου Μπάσαρ Αλ Άσαντ. 

Πούτιν: Χρήσιμη και ειλικρινής η συζήτηση με Ομπάμα 

Από την πλευρά της Ρωσίας ο Πούτιν χαρακτήρισε τη συνάντηση με τον αμερικανό προεδρο ως «χρήσιμη και ειλικρινής» και επιβεβαίωσε ότι οι δύο ηγέτες συζήτησαν την ρωσική συμβολή στην στρατιωτική επιχείρηση ενάντια στους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία

"Όσον αφορά τη Ρωσική συμμετοχή, εξετάζουμε τί παραπάνω θα μπορούσαμε να κάνουμε για να υποστηρίξουμε όσους είναι στο πεδίο της μάχης, αντιστεκόμενοι και πολεμώντας τους τρομοκράτες και προπαντός το Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ)," είπε ο Πούτιν. 

Πρόσθεσε ότι αυτοί που πολεμούσαν το ΙΚ και άλλες εξτρεμιστικές ομάδες ήταν ο συριακός στρατός και η κουρδική πολιτοφυλακή. "Δεν μπορεί να υπάρξει καμία συζήτηση για επιχείρηση εδάφους, για ρωσικά στρατεύματα να συμμετέχουν σ' αυτήν," είπε ο Πούτιν μετά τη συνάντησή του με τον Ομπάμα στο περιθώριο της ετήσιας συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. 

Ο ρώσος πρόεδρος ομολόγησε ότι παρά την πρόοδο που επιτεύχθηκε σε διάφορα θέματα, οι διαφορές μεταξύ των δύο ηγετών υφίστανται.