Να παρουσιαστεί ενώπιον της δικαιοσύνης με σκοπό την απαγγελία κατηγοριών σε βάρος του για «πολιτική ανυπακοή» κλήθηκε σήμερα ο απερχόμενος πρόεδρος της Καταλονίας, Αρτούρ Μας, με τις αντιδράσεις στην περιοχή να είναι σφοδρές, δύο μόλις μέρες μετά τις περιφερειακές εκλογές, στις οποίες το στρατόπεδο των υποστηρικτών της ανεξαρτησίας εξασφάλισε την απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στο κοινοβούλιο.

Ο Μας κλήθηκε  το Ανώτερο Δικαστήριο της Καταλονίας μετά τη διοργάνωση στα τέλη του 2014 μιας ψηφοφορίας για την ανεξαρτησία της περιοχής της Ισπανίας, την οποία είχε απαγορεύσει το Συνταγματικό Δικαστήριο, όπως ανακοίνωσε δικαστική πηγή.

Πρόκειται για μια «πολιτική δίωξη» δήλωσε η εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Καταλονίας, Νέους Μουντέ. κάνοντας λόγο για «τικ» και «δημοκρατικές ανωμαλίες» από την πλευρά της ισπανικής δικαιοσύνης και της κυβέρνησης μετά τις εκλογές στην Καταλονία, που αποσκοπούν στην άσκηση δίωξης κατά «αυτού που, στις 9 Νοεμβρίου του 2014, έβγαλε τις κάλπες για να μπορέσουν να εκφραστούν οι καταλανοί πολίτες».

Ο καταλανός πρόεδρος εκλήθη να παρουσιαστεί στις 15 Οκτωβρίου με σκοπό την απαγγελία κατηγοριών, το οποίο γίνεται σχεδόν αυτομάτως σε αυτήν την περίπτωση στην Ισπανία.
 
Η ενδεχόμενη απαγγελία κατηγοριών κατά του Μας δεν θα αλλάξει το πρόγραμμα των υπέρμαχων της ανεξαρτησίας, πρόσθεσε εξάλλου η εκπρόσωπος της καταλανικής κυβέρνησης. «Δεν πιστεύουμε ότι αυτό θα επηρεάσει την πρόοδο που θα κάνουμε υπό απολύτως φυσιολογικές συνθήκες τις προσεχείς εβδομάδες, για να συσταθεί το καταλανικό κοινοβούλιο βάσει του αποτελέσματος των εκλογών της Κυριακής και να εφαρμοστεί ο οδικός χάρτης» του σχεδίου υπέρ της ανεξαρτησίας.

Σχεδόν 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι μετείχαν στη συμβολική αυτή ψηφοφορία που έγινε στις 9 Νοεμβρίου του 2014 και σχεδόν 1,9 εκατομμύριο είχε ψηφίσει υπέρ της ανεξαρτησίας.

Καθώς η συντηρητική κυβέρνηση του Ισπανού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι αρνείτο ρητά από το 2012 τη διοργάνωση ενός τέτοιου δημοψηφίσματος στην Καταλονία, ο Μας αποφάσισε να προχωρήσει στη διεξαγωγή αυτής της δημόσιας διαβούλευσης, η οποία ωστόσο δεν είχε νομική ισχύ. Ωστόσο το Συνταγματικό Δικαστήριο, το οποίο είχε ήδη απαγορεύσει το δημοψήφισμα, απεφάνθη ότι ο πρόεδρος της Καταλονίας δεν είχε το δικαίωμα να τη διοργανώσει καθώς έθιγε ένα εθνικό θέμα, την ενότητα της Ισπανίας, το οποίο ξεπερνούσε τα όρια των αρμοδιοτήτων του.