current views are: 6

30 Σεπτεμβρίου 2015
Δημοσίευση12:43

Ρωσικά μαχητικά βομβαρδίζουν τη Συρία – Δεκάδες νεκροί (Βίντεο)

Άρχισαν οι ρωσικές αεροπορικές επιδρομές στη Συρία, λίγες ώρες μετά την έγκριση του ρωσικού κοινοβουλίου. Για δεκάδες νεκρούς αμάχους κάνει λόγο η συριακή αντιπολίτευση καταγγέλλοντας ότι τα ρωσικά μαχητικά στόχευαν τους αντάρτες, με τις ΗΠΑ να είναι ενοχλημένες με την κίνηση της Μόσχας.

Δημοσίευση 12:43’
αρθρο-newpost

Άρχισαν οι ρωσικές αεροπορικές επιδρομές στη Συρία, λίγες ώρες μετά την έγκριση του ρωσικού κοινοβουλίου. Για δεκάδες νεκρούς αμάχους κάνει λόγο η συριακή αντιπολίτευση καταγγέλλοντας ότι τα ρωσικά μαχητικά στόχευαν τους αντάρτες, με τις ΗΠΑ να είναι ενοχλημένες με την κίνηση της Μόσχας.

Άρχισαν οι ρωσικές αεροπορικές επιδρομές στη Συρία, λίγες ώρες μετά την έγκριση του ρωσικού κοινοβουλίου. Για δεκάδες νεκρούς αμάχους κάνει λόγο η συριακή αντιπολίτευση, με τη Μόσχα να απορρίπτει τις επικρίσεις της Δύσης ότι οι επιθέσεις στοχεύουν τους σύρους αντάρτες και όχι το Ισλαμικό Κράτος.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας επιβεβαίωσε την έναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεωνΣύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου, Ιγκόρ Κονασένκοβ, οι αεροπορικές επιδρομές στοχοθέτησαν στρατιωτικό εξοπλισμό, αποθήκες όπλων και πυρομαχικά.

«Τα ρωσικά και συριακά μαχητικά διεξήγαγαν σήμερα πολλές επιδρομές εναντίον θέσεων των τρομοκρατών στη Χάμα, τη Χομς και τη Λαττάκεια» στο βορειοδυτικό και κεντρικό τμήμα της χώρας, διευκρίνισε η ίδια πηγή.

Για δεκάδες νεκρούς αμάχους κάνουν λόγο οι σύροι αντάρτες

Το Al Jazeera μετέδωσε πάντως ότι ήδη πάνω από 30 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τις επιδρομές. Ο επικεφαλής της συριακής αντιπολίτευσης, Χάλεντ Χότζα, με ανάρτησή του στο Twitter δήλωσε ότι οι επιθέσεις είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο τουλάχιστον 36 αμάχων και έπληξαν περιοχές που δεν ελέγχουν το Ισλαμικό Κράτος και οι μαχητές της Αλ Κάιντα.

«Όλοι οι στόχοι στα αεροπορικά πλήγματα της Ρωσίας που διεξήχθησαν σήμερα στο βόρειο τμήμα της Χομς ήταν άμαχοι» έγραψε. Ο Χότζα, που βρίσκεται στη Νέα Υόρκη για τη γενική συνέλευση του ΟΗΕ, είπε ότι οι άμαχοι σκοτώθηκαν σε πέντε διαφορετικές περιοχές.

«Οι περιοχές που στοχοθετήθηκαν στους σημερινούς βομβαρδισμούς της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας στη Χομς ήταν οι περιοχές εκείνες που πολέμησαν εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και το νίκησαν πριν από ένα χρόνο» υπογράμμισε.

Ακτιβιστές, ντόπιοι και αντάρτες αναφέρουν ότι οι περιοχές που επλήγησαν στην Χομς της Συρίας τελούν υπό τον έλεγχο μιας σειράς οργανώσεων ανταρτών περιλαμβανομένων αρκετών που συμμετέχουν στον «Ελεύθερο Συριακό Στρατό». Καμία από τις πηγές αυτές δεν κατονόμασε το Ισλαμικό Κράτος ως μία από τις οργανώσεις που δρουν στις περιοχές που επλήγησαν σήμερα.

Παράλληλα, γαλλική διπλωματική πηγή ανέφερε ότι οι βομβαρδισμοί φαίνεται ότι στοχεύουν στο να παράσχουν στήριξη στον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ, καθώς στοχοθετούν μάλλον οργανώσεις της αντιπολίτευσης, παρά τους μαχητές των τζιχαντιστών. 

«Εφόσον πρόκειται για τη Χομς, που όλα δείχνουν ότι για αυτήν (την περιοχή) πρόκειται, δεν είναι το Ντάες (Ισλαμικό Κράτος) που στοχοθετούν, αλλά το πιθανότερο οι οργανώσεις της αντιπολίτευσης, γεγονός που επιβεβαιώνει ότι έχουν στόχο κυρίως να προσφέρουν υποστήριξη στην κυβέρνηση του Μπασάρ αλ Άσαντ παρά να πολεμήσουν το Ντάες» επισήμανε ανώνυμα η πηγή αυτή.

Το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της Συρίας, από την δική του πλευρά, μεταδίδει ότι τα ρωσικά μαχητικά πραγματοποίησαν αρκετές επιδρομές εναντίον στόχων του Ισλαμικού Κράτους στην χώρα σήμερα, σε συνεργασία με τις ένοπλες δυνάμεις της Συρίας.

«Εφαρμόζοντας τη συμφωνία που συνάφθηκε μεταξύ της Συρίας και της Ρωσίας για την καταπολέμηση της διεθνούς τρομοκρατίας και την εξόντωση του Ντάες, ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη σε συνεργασία με την πολεμική αεροπορία της Συρίας διεξήγαγαν αρκετές αεροπορικές επιδρομές εναντίον των τρομοκρατών του Ντάες» ανέφερε μια πηγή των ενόπλων δυνάμεων της Συρίας.

Στις αναφορές ότι χτύπησε μετριοπάθείς αντάρτες και αμάχους στις επαρχίες Χομς και Χάμα απάντησε το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, διά της εκπροσώπου του Μαρία Ζαχάροβα, κάνοντας λόγο γαι διαστρέβλωση της πραγματικότητας

Ενόχληση των ΗΠΑ

Νωρίτερα, αμερικανός αξιωματούχος δήλωνε στο Reuters ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πιστεύουν ότι η Ρωσία έχει αρχίσει ήδη πραγματοποιεί ήδη επιθέσεις στη Συρία, στην περιφέρεια της Χομς. Ο ίδιος πρόσθεσε η Μόσχα προειδοποίησε τα Ηνωμένα Έθνη και τις ΗΠΑ μια ώρα πριν από την έναρξη των επιχειρήσεων.

Ο αξιωματούχος, που θέλησε να τηρήσει την ανωνυμία του, δεν υπεισήλθε σε περισσότερες λεπτομέρειες, περιλαμβανομένου του αριθμού των πληγμάτων ή του τύπου των αεροσκαφών που χρησιμοποιήθηκαν.

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι εξέφρασε την έντονη διαμαρτυρία της Ουάσινγκτον στον ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ για τα αεροπορικά πλήγματα τα οποία εξαπέλυσε η Πολεμική Αεροπορία της Ρωσίας στο έδαφος της Συρίας.

Πράσινο φως από το ρωσικό κοινοβούλιο

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, το ρωσικό κοινοβούλιο ενέκρινε την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων, έπειτα από αίτημα του προέδρου Πούτιν, υπό τη μορφή εναέριων επεμβάσεων.

Σχολιάζοντας την απόφαση για στρατιωτική επέμβαση ο ρώσος πρόεδρος Πούτιν διαμήνυσε πως ο μόνος τρόπος για να ηττηθούν οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους είναι τα προληπτικά χτυπήματα

Ο προσωπάρχης του Κρεμλίνου, Σεργκέι Ιβανόβ ανακοίνωσε ότι στόχος της στρατιωτικής επέμβασης είναι το Ισλαμικό Κράτος, έπειτα από σχετικό αίτημα του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ. Η Ρωσία θα συνδράμει στην προσπάθεια των συριακών δυνάμεων, ενώ αποκλείστηκε το ενδεχόμενο χερσαίας επέμβασης.

H συριακή προεδρία επιβεβαίωσε ότι ο Μπασάρ αλ Άσαντ ζήτησε από τον ρώσο ομόλογό του στρατιωτική βοήθεια, σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε στη Δαμασκό. «Οι ρωσικές αεροπορικές δυνάμεις απεστάλησαν στη Συρία κατόπιν αιτήματος του συριακού κράτους μέσω μιας επιστολής του κ. Άσαντ (…) στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του προέδρου Πούτιν για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας», αναφέρει η ανακοίνωση.

Προηγήθηκε χθες η συνάντηση του Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Μπαράκ Ομπάμα στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, που αποτέλεσε «κλειδί» για τη σημερινή εξέλιξη.


σχετικα αρθρα