Άνοδο των ευρωσκεπτικιστών καταγράφει δημοσκόπηση στη Γερμανία, την ώρα που το κυβερνών κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών καταγράφει άνετο προβάδισμα. 

Σύμφωνα λοιπόν με τη μέτρηση του ινστιτούτου Ινστιτούτου Forsa για λογαριασμό του ιδιωτικού τηλεοπτικού σταθμού RTL και του περιοδικού Stern, ο κεντροδεξιός συνασπισμός των Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) λαμβάνει 40%. Οι σοσιαλδημοκράτες του SPD που συμμετέχουν και αυτοί στον κυβερνητικό συνασπισμό λαμβάνουν 24%, την ώρα που η Αριστερά (Die Linke) και οι Πράσινοι συγκεντρώνουν από 10%. 

Άνοδο στα ποσοστά του καταγράφει το ευρωσκεπτικιστικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD), που λαμβάνει 4%. Στη Βαυαρία – που ως γνωστόν είναι περιοχή υποδοχής προσφύγων- το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 7%, ενώ στα ανατολικά κρατίδια που το κατά κεφαλήν εισόδημα είναι μικρότερο, το ποσοστό αγγίζει το 11% με άνοδο 4 ποσοστιαίες μονάδες. 

Ο επικεφαλής του Forsa, Μάνφρεντ Γκίλνερ, αποδίδει αυτή την άνοδο και στον χριστιανοκοινωνιστή πρωθυπουργό της Βαυαρίας Χορστ Ζεεχόφερ, ο οποίος «με τις επιθέσεις του εναντίον της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ και της πολιτικής της στο προσφυγικό ζήτημα κατέστησε την ξενοφοβία -το κεντρικό θέμα της AfD- και πάλι κοινωνικά ανεκτή».

Στην καταλληλότητα για την καγκελαρία, η Άνγκελα Μέρκελ παραμένει κυρίαρχος με 49%, συγκεντρώνοντας ωστόσο το χαμηλότερο ποσοστό μέσα στο 2015, ενώ ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ του SPD αγγίζει μόλις το 14%.