Τη γραμμή που θα ακολουθήσει έναντι του Ισλαμικού Κράτους από δω και στο εξής η Μόσχα περιέγραψε ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, την ώρα που άρχισαν οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί εναντίον θέσεων τζιχαντιστών στη Συρία.

Σχολιάζοντας την απόφαση της ρωσικής άνω Βουλής για έγκριση στην αποστολή στρατευμάτων για αεροπορικές επιδρομές στη Συρία ο Πούτιν διαμήνυσε πως ο μόνος τρόπος για να ηττηθούν οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους είναι τα προληπτικά χτυπήματα. 

«Παρά το όνομα του, το ΙΚ έχει ελάχιστη συνάφεια με την θρησκεία του Ισλάμ», είπε ο Πούτιν που σημείωσε πως οι «φανατικοί πρέπει να ηττηθούν ώστε να μην επιστρέψουν πίσω στις πατρίδες τους έχοντας πολεμική εμπειρία και ιδεολογία την οποία υιοθέτησαν στο πεδίο του πολέμου». Αυτή η αποστροφή του λόγου του ρώσου προέδρου αντανακλά και τους προβληματισμούς της Μόσχας ότι φανατικοί ισλαμιστές από τις περιοχές του Καυκάσου βρέθηκαν στη Συρία για να πολεμήσουν στο πλευρό των τζιχαντιστών. 

Ενδεχόμενη περαιτέρω εδραίωση του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και το Ιράκ θα οδηγούσε τους εν λόγω μαχητές πίσω στην πατρίδα τους και κατ επέκταση θα δημιουργούσε περαιτέρω προβλήματα στη Μόσχα, η οποία τις τελευταίες δεκαετίες αντιμετωπίζει αρκετές αναταραχές, με χαρακτηριστικότερη αυτή στην Τσετσενία. Αντίστοιχα προβλήματα αντιμετωπίζουν και πρώην σοβιετικές δημοκρατίες όπως το Τατζικιστάν.

Ο Πούτιν επίσης σημείωσε πως και άλλες χώρες ενδιαφέρονται να συνδράμουν στην αντιτρομοκρατική εκστρατεία της Ρωσίας στη Συρία. Όπως είπε, όποιοι ενδιαφέρονται, μπορούν να ενταχθούν στο κέντρο πληροφοριών στη Βαγδάτη το οποίο δημιούργησαν από κοινού η Ρωσία, η Συρία, το Ιράκ και το Ιράν για να συντονίζει τις επιχειρήσεις.

Κατά τον ρώσο πρόεδρο, η σύγκρουση στη Συρία είναι ένα σύνθετο ζήτημα το οποίο χειροτέρεψε δραματικά από την παρέμβαση διεθνών παραγόντων, ενώ κάλεσε τον Μπασάρ αλ Άσαντ να έλθει σε συμβιβασμό με τη συριακή αντιπολίτευση. «Πιστεύουμε ότι μια οριστική και διαρκής λύση στη Συρία είναι εφικτή μόνο στη βάση μιας πολιτικής μεταρρύθμισης και της διεξαγωγής διαλόγου με τις λογικές πολιτικές δυνάμεις στη χώρα», είπε χαρακτηριστικά.

Την ώρα που Πούτιν έκανε αυτές τις δηλώσεις, τα Ρωσικά αεροσκάφη πραγματοποιούσαν τις παρθενικές επιδρομές τους στη Συρία.Όπως ανέφεραν αμερικανοί αξιωματούχοι στους New York Times, αεροσκάφη στοχοθέτησαν θέσεις κοντά στην κεντρική πόλη Χομς, αφού πρώτα ενημερώθηκαν οι ΗΠΑ.

Το γεγονός αυτό επιβεβαίωσε και το ρωσικό υπουργείο Άμυνας που διευκρίνισε πως στόχοι των επιδρομών είναι στρατιωτικός εξοπλισμός, κέντρα διαβιβάσεων, οχήματα, και αποθήκες καυσίμων και οπλισμού.  

Παρότι οι οριστικές ανακοινώσεις ήρθαν σήμερα, η Μόσχα προλείαινε για αρκετό καιρό το έδαφος για μία ακόμη μεγαλύτερη στρατιωτική εμπλοκή στη Συρία: Αφενός επέκτεινε τις εγκαταστάσεις της στην αεροπορική βάση που διατηρεί στη Λαττάκεια, ενώ αναβάθμισε την ναυτική της βάση στην πόλη Ταρτούς.

Η Μόσχα παράλληλα έστειλε δεκάδες αεροσκάφη τελευταίας γενιάς στο καθεστώς της Δαμασκού όπως επίσης μη επανδρωμένα αεροσκάφη και επιθετικά ελικόπτερα για αποστολές αναγνώρισης ενώ στέλνει και προσωπικό εδάφους και πληρώματα αεροσκαφών.