Το Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) δεν μπορεί να νικηθεί στη Συρία όσο παραμένει στην εξουσία ο πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Τζον Κέρι μιλώντας ενώπιον των ομολόγων του των κρατών μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίασης του ΣΑ του ΟΗΕ στην οποία προέδρευε ο ρώσος ομόλογός του Σεργκέι Λαβρόφ, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι ρωσικές επιδρομές στη Συρία, ο αμερικανός ΥΠΕΞ είπε επίσης ότι η Ουάσινγκτον είναι διατεθειμένη να αντιμετωπίσει θετικά τα ρωσικά αεροπορικά πλήγματα εάν όμως στοχοθετήσουν πραγματικά το ΙΚ στην εμπόλεμη χώρα.

Ακόμη ο Κέρι ξεκαθάρισε ότι οι βομβαρδισμοί της διεθνούς συμμαχίας υπό την ηγεσία των ΗΠΑ η οποία εξαπολύει πλήγματα εναντίον των τζιχαντιστών στην επικράτεια της Συρίας και του Ιράκ θα συνεχισθούν, ενώ τόνισε πως η αμερικανική κυβέρνηση έχει «σοβαρές ανησυχίες» για το γεγονός πως η ρωσική Πολεμική Αεροπορία πλήττει στόχους σε περιοχές όπου δεν έχει παρουσία το ΙΚ.

Συνομίλησαν τηλεφωνικά Κέρι-Λαβρόφ

Ο Κέρι είχε συνομιλήσει νωρίτερα τηλεφωνικά με τον Λαβρόφ και ένας αμερικανός κυβερνητικός αξιωματούχος είπε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters πως του επισήμανε ότι οι ρωσικές κινήσεις στη Συρία είναι επικίνδυνες.

Ο αξιωματούχος αυτός, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο να παραμείνει ανώνυμος, ανέφερε επίσης ότι δεν έχουν υπάρξει συνομιλίες ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να υπάρξει επεισόδιο ανάμεσα στα ρωσικά αεροσκάφη και αυτά της συμμαχίας υπό αμερικανική ηγεσία.