current views are: 3

30 Σεπτεμβρίου 2015
Δημοσίευση18:24

Διπλωματική διαμάχη Δύσης – Ρωσίας στον απόηχο των βομβαρδισμών στη Συρία (Βίντεο)

Διπλωματική διαμάχη μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας ξέσπασε στον απόηχο της απόφασης της Μόσχας να προχωρήσει σε αεροπορικούς βομβαρδισμούς στη Συρία κατά θέσεων του Ισλαμικού Κράτους. 

Δημοσίευση 18:24’
αρθρο-newpost

Διπλωματική διαμάχη μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας ξέσπασε στον απόηχο της απόφασης της Μόσχας να προχωρήσει σε αεροπορικούς βομβαρδισμούς στη Συρία κατά θέσεων του Ισλαμικού Κράτους. 

Διπλωματική διαμάχη μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας ξέσπασε στον απόηχο της απόφασης της Μόσχας να προχωρήσει σε αεροπορικούς βομβαρδισμούς στη Συρία κατά θέσεων του Ισλαμικού Κράτους

Ήδη όπως ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, αεροσκάφη προχώρησαν σε 20 επιδρομές στοχοθετώντας θέσεις του Ισλαμικού Κράτους και καταστρέφοντας αποθήκες όπλων και καυσίμων όπως επίσης και κέντρα συντονισμού των τζιχαντιστών στα ορεινά της Συρίας

Οι ανακοινώσεις αυτές έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις καταγγελίες του επικεφαλής της συριακής αντιπολίτευσης Χαλέντ Χότζα, ο οποίος σε ανάρτησή του στο Twitter έκανε λόγο για 36 άμαχους νεκρούς από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς, οι οποίοι όπως κατήγγειλε σημειώθηκαν σε περιοχές που δεν ελέγχονται από το Ισλαμικό Κράτος ή την έτερη τζιχαντιστική οργάνωση, το Μέτωπο αλ Νούσρα

Η θέση των Δυτικών

Ανάλογου ύφους ήταν και η αντίδραση των δυτικών με τον υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι να διαμαρτύρεται έντονα για τις ρωσικές ενέργειες στης Συρία, κάνοντας λόγο ακόμα και για το ενδεχόμενο στρατιωτικού επεισοδίου μεταξύ μαχητικών αεροσκαφών, καθώς ως γνωστόν έντονη αεροπορική δραστηριότητα έχει αναπτύξει και ο υπό τις ΗΠΑ συνασπισμός κατά του Ισλαμικού Κράτους

Ο ίδιος μάλιστα, μιλώντας στη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών των χωρών που συμμετέχουν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ επανέλαβε την αμερικανική θέση, ότι δηλαδή η επικράτηση κατά του Ισλαμικού Κράτους περνάει από την απομάκρυνση του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ από την εξουσία. 

Άφησε ωστόσο ανοιχτό το ενδεχόμενο να αντιμετωπίσει θετικά τις ρωσικές κινήσεις σε περίπτωση που η Μόσχα αποδείξει πράγματι πως στοχοθετεί το Ισλαμικό Κράτος

Σε κεντρικό επίπεδο η Ουάσινγκτον λαμβάνει διακριτικές αποστάσεις από τις καταγγελίες της συριακής αντιπολίτευσης, αλλά και τις ανακοινώσεις της Μόσχας για τους στόχους που επλήγησαν. Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου ανέφερε πως είναι πολύ νωρίς να επιβεβαιωθεί ποιοι είναι οι πραγματικοί στόχοι των ρωσικών μαχητικών στη Συρία.

Σε αντίστοιχο μήκος κύματος ήταν και η αντίδραση του ΝΑΤΟ, που εξέπεμψε προβληματισμό ως προς τα πραγματικά κίνητρα και τους στόχους της ρωσικής εμπλοκής. «Είμαστε ανήσυχοι καθώς οι επιθέσεις ενδεχομένως κατέστρεψαν περιοχές που ελέγχονται από Σύρους αντικαθεστωτικούς και όχι θέσεις του Ισλαμικού Κράτους» τονίζει σε ανακοίνωσή της, η Βορειοατλαντική Συμμαχία.

Θετικότερη ήταν η στάση της Βρετανίας, που δια του υπουργού Εξωτερικών Φίλιπ Χάμοντ χαιρέτισε μεν τις ενέργειες της Ρωσίας, ζητώντας ωστόσο έμπρακτες αποδείξεις πως ο στόχος είναι το Ισλαμικό Κράτος και όχι οι μετριοπαθείς αντάρτες. Ο πρωθυπουργός της χώρας Ντέιβιντ Κάμερον πήγε μάλιστα ένα βήμα παραπέρα, λέγοντας πως η εμπλοκή της Ρωσίας «μακροπρόθεσμα θα ήταν καλή».  

Η Γαλλία από την πλευρά της εμφανίστηκε επιθετική απέναντι στις κινήσεις της Μόσχας. Παρότι δεν έχει υπάρξει προς το παρόν επίσημη αντίδραση, γαλλική διπλωματική πηγή ανέφερε υπό τον όρο της ανωνυμίας πως ότι οι βομβαρδισμοί «φαίνεται πως στοχεύουν στην στήριξη προς τον Άσαντ καθώς επικεντρώνονται στους αντιπάλους του καθεστώτος και όχι στους τζιχαντιστές».

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ, ζήτησε περαιτέρω διευκρινίσεις από τη Μόσχα, εστιάζοντας στο γεγονός πως δεν υπάρχουν προς στιγμήν «αξιόπιστες ενδείξεις για τους στόχους και τις μεθόδους αυτών των επιθέσεων».

Πώς φτάσαμε στους βομβαρδισμούς 

Υπενθυμίζεται το πρωί, η Ρωσική Άνω Βουλή ενέκρινε την ανάπτυξη στρατιωτικών αεροπορικών δυνάμεων, έπειτα από αίτημα του Ρώσου Προέδρου.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν διεμήνυσε πως ο μόνος τρόπος για να ηττηθούν οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους είναι τα προληπτικά χτυπήματα, εστιάζοντας στο ενδεχόμενο οι τζιχαντιστές να επιστρέψουν στις πατρίδες τους και να ανοίξουν νέα μέτωπα εκτός Συρίας.  Οι «φανατικοί πρέπει να ηττηθούν ώστε να μην επιστρέψουν πίσω στις πατρίδες τους έχοντας πολεμική εμπειρία και ιδεολογία την οποία υιοθέτησαν στο πεδίο του πολέμου».

Σε κάθε περίπτωση, το Κρεμλίνο σπεύδει να τονίσει σε κάθε τόνο πως η επέμβαση στη Συρία κινείται στα πλαίσια της διεθνούς νομιμότητας καθώς, οι αποφάσεις ελήφθησαν έπειτα από αίτημα του Μπασάρ αλ Άσαντ


σχετικα αρθρα