''Αβάσιμες'' χαρακτήρισε o υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ τις αιτιάσεις της Δύσης, σύμφωνα με τις οποίες, οι χθεσινές ρωσικές αεροπορικές επιδρομές στη Συρία δεν είχαν ως στόχο την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, αλλά θέσεις αντιπάλων του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Ασαντ στο κεντρο-δυτικό τμήμα της χώρας που ελέγχεται από τη Δαμασκό και μάλιστα ακριβώς τους θύλακες, όπου οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν εστίες αντίστασης των δυνάμεων της συριακής αντιπολίτευσης.
 
Σύμφωνα με τον κ. Λαβρόφ:

Οι φήμες σύμφωνα με τις οποίες οι στόχοι των πληγμάτων αυτών δεν ήσαν το Ισλαμικό Κράτος δεν έχουν καμία βάση.

Αυτό δήλωσε ο υπουργός μετά τη συνάντησή του με τον αμερικανό ομόλογό του Τζο Κέρι στη Νέα Υόρκη, προσθέτοντας ότι δεν διαθέτει "καμία πληροφορία" για θύματα μεταξύ των αμάχων από τις επιδρομές αυτές, σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε στη Μόσχα.

Ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Άστον Κάρτερ δήλωσε ότι τα ρωσικά πλήγματα "πιθανότατα δεν είχαν ως στόχο" το Ισλαμικό Κράτος και θεωρεί ότι η ρωσική προσέγγιση "θα έχει κακή εξέλιξη", εάν θέσει ως μοναδικό στόχο την υπεράσπιση του καθεστώτος του Μπασάρ αλ-Άσαντ.

Υπάρχουν "στοιχεία σύμφωνα με τα οποία τα ρωσικά πλήγματα δεν είχαν ως στόχο του Ισλαμικό Κράτος", δήλωσε επιφυλακτικά από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς, "προσθέτοντας ότι πρέπει να επιβεβαιωθεί ποιοι ήταν οι στόχοι" των ρωσικών αεροσκαφών.

Πιο προσεκτικός ακόμη, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι δήλωσε ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας ότι η Ουάσινγκτον είναι διατεθειμένη να υποδεχθεί θετικά την ρωσική αεροπορική δραστηριοποίηση, υπό τον όρο ότι στοχεύει πραγματικά το Ισλαμικό Κράτος και την Αλ Κάιντα.

Η Μόσχα απάντησε ότι η ρωσική αεροπορία πραγματοποίησε 20 εξόδους και ότι επλήγησαν οκτώ στόχοι του Ισλαμικού Κράτους.

Ωστόσο, η συριακή τηλεόραση επιβεβαίωσε τον βομβαρδισμό από τη ρωσική αεροπορία των επαρχιών της Χάμα (βορειο-δυτικά) και της Χομς (κέντρο). Η συριακή αεροπορία παράλληλα πραγματοποίησε επιδρομή στην περιοχή της Λαττάκειας.

Ούτε η επαρχία Χάμα , ούτε η επαρχία Χομς περιλαμβάνονται στα εδάφη που ελέγχονται από τις δυνάμεις του Ισλαμικού Κράτους. Αντίθετα, ανήκουν στον άξονα που ενώνει το βόρειο τμήμα της υπό κυβερνητικό έλεγχο ζώνης με τη Δαμασκό.

Σύμφωνα με τον ηγέτη της εξόριστης συριακής αντιπολίτευσης Χάλεντ Χότζα, που βρίσκεται στη Νέα Υόρκη, 36 "αθώοι άμαχοι" σκοτώθηκαν κατά τις ρωσικές επιδρομές στη Χομς, "στις περιοχές που έχουν πολεμήσει το Ισλαμικό Κράτος".