Έκτακτα μέτρα για την εξοικονόμηση 35 – 40 δισεκατομμύρια ευρώ σχεδιάζει η ιταλική κυβέρνηση, όπως αποκάλυψε την Πέμπτη (26/5) ο υφυπουργός οικονομικών Λουίτζι Καζέρο.
Τα μέτρα θα εφαρμοστούν μέσα στην επόμενη τριετία, ενώ στόχος της κυβέρνησης του Μπερλουσκόνι είναι ο μηδενισμός της σχέσης ελλείμματος-ΑΕΠ μέχρι το 2014, με περικοπές στον τομέα της υγείας και των κοινωνικών παροχών.

Οι συνεργάτες του "Καβαλιέρε" ελπίζουν ότι η προσπάθειά τους μπορεί να ευοδωθεί και χάρη στην εφαρμογή του ομοσπονδιακού συστήματος αποκέντρωσης: μεγάλοι οργανισμοί που συνδέονται με την δημόσια περίθαλψη και τις μεταφορές περνούν στην κυριότητα των δήμων που για να ανταποκριθούν, όμως, στις ανάγκες των πολιτών είναι πολύ πιθανό να επιβάλλουν νέους φόρους.

 Έως 500 ευρώ παίρνουν οι μισοί Ιταλοί συνταξιούχοι

Την ίδια στιγμή, η ετήσια έκθεση του "Inps", του μεγαλύτερου ιταλικού ασφαλιστικού ταμείου, αναφέρει ότι πάνω από το 50% των συντάξεων που χορηγούνται κάθε μήνα στους δικαιούχους δεν ξεπερνούν τα πεντακόσια ευρώ.

Σε σύνολο 16.042.000 συντάξεων, εκείνες που δεν υπερβαίνουν τα πεντακόσια ευρώ, αντιστοιχούν σε ποσοστό 50,2%. Ειδικότερα για τις γυναίκες σημειώνεται αύξηση του ποσοστού των συντάξεων κάτω από 500 ευρώ στο 61%.

 Αυτό σημαίνει, έλεγαν σχολιαστές, ότι πάνω από οκτώ εκατομμύρια συνταξιούχοι, πρέπει να ζουν με δεκαέξι ευρώ την ημέρα--με τα οποία πρέπει να καλύψουν τα έξοδα του ενοικίου, τα τρόφιμα, τα φάρμακα, και ότι άλλο μπορεί να παρουσιασθεί ως ανάγκη.