Η προσφυγική κρίση θα βρεθεί στο επίκεντρο της συνάντησης που θα έχει στις 5 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με τον Πρόεδρο της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ.

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάςσε σχέση με την επικείμενη επίσκεψη του τούρκου προέδρου στη βελγική πρωτεύουσα, το προσφυγικό ζήτημα συζητήθηκε τόσο στην πρόσφατη συνάντηση που είχε ο κ. Γιουνκέρ με τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ στο Παρίσι, όσο και κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης που είχε χθες το βράδυ ο πρόεδρος της Επιτροπής με τη γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον καγκελάριο της Αυστρίας, Βέρνερ Φάινμαν.

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής, οι ηγέτες της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Αυστρίας συμφώνησαν με τον πρόεδρο Γιουνκέρ στην ανάγκη να υπάρξει «κοινή προσέγγιση» στο θέμα της Τουρκίας για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εργαστεί πολύ για να δημιουργήσει τις συνθήκες εκείνες που θα επιτρέψουν στην Τουρκία να λάβει όλα τα μέσα στήριξης, οικονομικά και όχι μόνο, για να αντιμετωπίσει την κατάσταση με τους πρόσφυγες», ανέφερε ο Μ. Σχοινάς. Ο ίδιος εκπρόσωπος εκτίμησε ότι η επίσκεψη του τούρκου προέδρου στις Βρυξέλλες θα είναι μια σημαντική στιγμή για την ΕΕ και την Τουρκία, καθώς αναμένεται να συζητηθεί και να συμφωνηθεί ένα ενιαίο πλαίσιο αλληλεγγύης και αμοιβαίας εμπιστοσύνης, το οποίο θα λαμβάνει υπόψη τις ανάγκες των δύο πλευρών, προκειμένου να βρεθεί λύση στο προσφυγικό ζήτημα.

Ο Ερντογάν θα συναντηθεί στις 4 μ.μ. (ώρα Ελλάδος) με τον πρόεδρο του Συμβουλίου της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ και θα ακολουθήσουν δηλώσεις των δύο ανδρών. Στη συνέχεια, στις 5 μ.μ. ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα μεταβεί στο κτίριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπου θα παραχωρήσει κοινή συνέντευξη Τύπου με τον κ. Γιουνκέρ. Θα ακολουθήσει η κατ’ ιδίαν συνάντηση των δύο ανδρών και στις 7 μ.μ. θα ακολουθήσει δείπνο στο κτίριο του Συμβουλίου της ΕΕ, στο οποίο παρόντες θα είναι ο τούρκος πρόεδρος, Ερντογάν, ο πρόεδρος της ΕΕ, Ντ. Τουσκ, ο πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς.