Την ώρα που στην Ελλάδα οι εργασιακές σχέσεις απορρυθμίζονται όλο και περισσότερο, στον ευρωπαϊκό Βορρά υπάρχει ένα τελείως διαφορετικό εργασιακό… σύμπαν.

Η Σουηδία ετοιμάζεται να υιοθετήσει εργασιακό εξάωρο ανά ημέρα. Οι επιχειρήσεις της σκανδιναβικής χώρας είναι έτοιμες να εφαρμόσουν το συγκεκριμένο ωράριο με στόχο να να δώσουν περισσότερα κίνητρα και ενέργεια στους εργαζόμενους, κάνοντάς τους παράλληλα πιο χαρούμενους.

Η αυτοκινητοβιομηχανία Toyota στο Γκέτεμποργκ, είχε προχωρήσει στην αλλαγή αυτή πριν από 13 χρόνια, με τη μέχρι τώρα εμπειρία δείχνει ότι το προσωπικό της ήταν πολύ πιο χαρούμενο, με υψηλότερη παραγωγικότητα, ενώ σημειώθηκε και άνοδος των κερδών της (κατά 25%) στο διάστημα αυτό.

Πηγή έμπνευσης για την αποδοτικότητα του εργασιακού εξαώρου ήταν ένα κέντρο φροντίδας ηλικιωμένων, του Svartedalens, στην ίδια πόλη, σύμφωνα με τον Guardian.

Παρά το ότι χρειάστηκε να προσληφθούν ακόμη 14 μέλη προσωπικού, το «πείραμα» στέφθηκε από επιτυχία αφού, σύμφωνα με τους υπεύθυνους του κέντρου βελτιώθηκαν οι υπηρεσίες.

Το εγχείρημα θα συνεχιστεί στο κέντρο μέχρι το τέλος του 2016. Δεν τολμάμε να σκεφτούμε πώς θα έχει διαμορφωθεί το τοπίο στα εργασιακά της χώρας μας μέχρι τότε...