Η Ρωσία και ο υπό τις ΗΠΑ συνασπισμός ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος έχουν τον ίδιο στόχο, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Σεργκέι Λαβρόφ, στον απόηχο των βομβαρδισμών στη Συρία και των έντονων διπλωματικών αντιδράσεων των δυτικών χωρών.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Νέα Υόρκη, ο Λαφρόφ τόνισε χαρακτηριστικά: 

Ο στόχος είναι η τρομοκρατία και δεν υποστηρίζουμε κανέναν που στρέφεται ενάντια στον ίδιο του τον λαό, πολεμάμε την τρομοκρατία. Εξ όσων γνωρίζω, ο διεθνής συνασπισμός θεωρεί το Ισλαμικό Κράτος και άλλες συνεργαζόμενες οργανώσεις εχθρούς, και η συμμαχία κάνει το ίδιο όπως και η Ρωσία.

Ξεκαθάρισε πως οι ρωσικοί βομβαρδισμοί στρέφονται ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος, το Μέτωπο αλ Νούσρα που αποτελεί βραχίωνα της αλ Κάιντα στη Συρία, καθώς και σε άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις, χωρίς ωστόσο να τις κατονομάσει. 

«Πιστεύουμε ότι ο Ελεύθερος Συριακός Στρατός πρέπει να αποτελέσει μέρος της πολιτικής διαδικασίας, όπως και άλλες ένοπλες οργανώσεις στο πεδίο, που συγκροτούνται από άτομα της συριακής πατριωτικής αντιπολίτευσης», τόνισε και συνέχισε: 

Αυτό είναι απολύτως απαραίτητο για μια βιώσιμη πολιτική διαδικασία. Θεωρούμε τρομοκράτες όσους χαρακτηρίζονται έτσι από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και τη Ρωσική Ομοσπονδία.

Παράλληλα ο Λαβρόφ χαρακτήρισε «ουσιαστικά εσφαλμένη» την νομική βάση, στην οποία στηρίζονται οι αεροπορικές επιδρομές του αμερικανικού συνασπισμού ενάντια σε θέσεις του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ σημείωσε ότι η Ρωσία συνεργάζεται με τον συριακό στρατό για να στοχοθετήσει τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, ενώ χαρακτήρισε «παράλογους» τους υπαινιγμούς ότι η Ρωσία εισήλθε στην μάχη ενάντια στην τρομοκρατία στη Συρία για να εκτρέψει την προσοχή από την σύγκρουση στην Ουκρανία.

Πρόσθεσε πως πολλές χώρες έδειξαν ενδιαφέρον για μια διευρυμένη συμμαχία ενάντια στην τρομοκρατία που πρότεινε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

Σημειώνεται πως σήμερα οι ΗΠΑ και η Ρωσία συζήτησαν σχετικά με τη λήψη μέτρων ώστε να αποφευχθεί μια κατά λάθος σύγκρουση στη Συρία, είπε επίσης ένας Ρώσος αξιωματικός σύμφωνα με ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, χαρακτηρίζοντας με τη σειρά του τη συνομιλία μέσω ασφαλούς βιντεοσύνδεσης, η οποία διήρκεσε περίπου μια ώρα, «εποικοδομητική και επαγγελματική».

 

Απορρίπτουν τις ρωσικές θέσεις οι Γάλλοι 

Τις ρωσικές θέσεις για την αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους απέρριψε για ακόμη μία φορά το Παρίσι.

«Όταν θέλουμε να επιτεθούμε στην τρομοκρατία, καταστρέφουμε αρχικά τις βάσεις του Ντάες. Παρατηρώ ότι δυστυχώς δεν είναι αυτή η ρωσική θέση» ανέφερε ο γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς και σημείωσε πως ο Μπασάρ αλ Άσαντ δεν πρέπει να συμμετάσχει στη διαδικασία πολιτικής μετάβασης στη Συρία.

Σύμφωνα με τον Γάλλο πρωθυπουργό θα ήταν «ηθικό σφάλμα, φυσικά, αλλά κυρίως πολιτικό σφάλμα να βασίζεται κάποιος στον (πρόεδρο της Συρίας) Μπασάρ αλ Άσαντ». Ο Βαλς εξέφρασε επίσης την απογοήτευσή του γιατί η λύση αυτή δεν συμπεριλαμβάνει «τις χώρες της περιοχής και κυρίως τις σουνιτικές χώρες».

Παρ' όλ' αυτά, ο πρόεδρος Πούτιν παραμένει «ένας εταίρος (...) για την εξεύρεση μιας βιώσιμης πολιτικής λύσης, μιας μετάβασης με την μετριοπαθή αντιπολίτευση και στοιχεία του καθεστώτος» στη Συρία, πρόσθεσε.

Από την πλευρά της ωστόσο η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ επέμεινε πως η λύση στο συριακό μπορεί να υπάρξει μόνο με τη συνδρομή της Ρωσίας. «Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τη Συρία, όπου όλοι ξέραμε εδώ και χρόνια ότι μπορεί να υπάρξει μια λύση μόνο με τη συμβολή της Ρωσίας και όχι χωρίς τη Ρωσία», είπε σε ομιλία που εκφώνησε με την ευκαιρία της επικείμενης επετείου από τα 25 χρόνια της επανένωσης της Ανατολικής με τη Δυτική Γερμανία.

Οι ρωσικές δυνάμεις που σταθμεύουν στη Συρία 

Συνολικά 50 ρωσικά αεροσκάφη και ελικόπτερα, όπως επίσης και 2.000 στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί στη Συρία

Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν εγκατασταθεί στο λιμάνι Ταρτούς και στο αεροδρόμιο της Λαττακείας, όπου πραγματοποιείται ο ανεφοδιασμός των αεροσκαφών.

Ο αριθμός των στρατιωτών που βρίσκονται σε συριακό έδαφος εκτιμάται μεταξύ 1.700 και 2.000 ανδρών, με τη Μόσχα να αρνείται να δώσει στη δημοσιότητα τα επίσημα στοιχεία.

Η Ρωσία βομβάρδισε σήμερα - για δεύτερη ημέρα - θέσεις και στόχους στα εδάφη της Συρίας, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η απειλή του Ισλαμικού Κράτους.