Σε ομαδικό τάφο της κατεχόμενης Κυθραίας, βρέθηκαν τα οστά του μικρότερου αγνοούμενου της τραγωδίας  του 1974 στην Κύπρο, ο οποίος ήταν μόλις έξι μηνών, σε μία οικογενειακή τραγωδία που συγκλονίζει τη Μεγαλόνησο και τον απαντάχου Ελληνισμό.

Πρόκειται για τον Ανδρέα Κυριακού, που δολοφονήθηκε τότε μαζί με τη μητέρα του Αγγελική τις θείες του Σούλα και Μάρω και την γιαγιά του Ελένη Θεμιστοκλέους, σύμφωνα με ρεπορτάζ του «Σίγμα».

Βάσει των ευρημάτων από την εκταφή οστών που έγινε σε ομαδικό τάφο στο Τραχώνι Κυθραίας, το άτυχο βρέφος δολοφονήθηκε με μια σφαίρα στο ποδαράκι του, η οποία καταμαρτυρεί και την απανθρωπιά των Τούρκων κατακτητών.

Σύμφωνα, πάντως, με τη μαρτυρία του θείου του βρέφους Παναγιώτη Κυριάκου, ο οποίος μαζί με τον αδερφό του Βάσο Κυριάκου είναι οι μόνοι που επέζησαν από την οικογένεια, όταν στις 14 Αυγούστου το 1974, ακούγοντας τους βομβαρδισμούς και τα τανκς των Τούρκων, άρχισαν να τρέχουν μακριά από το σπίτι τους στο Τραχώνι. Όπως εξήγησε ο κ. Κυριάκου, καθώς έτρεχαν δίπλα από τα τανκς, ένα μέλος της οικογένειας τραυματίστηκε κι αυτή εν συνεχεία διασκορπίστηκε, με αποτέλεσμα έξι μέλη της, ανάμεσά τους και το εξάμηνο βρέφος, να δολοφονηθούν βάναυσα.

Όπως θυμάται ο κ. Κυριάκου, αυτός και ο πατέρας του μόλις σκορπίστηκε η οικογένεια ανέβηκαν σε μία άμαξα και γλίτωσαν. Από τότε δεν ξαναείδαν το βρέφος, τη μητέρα του Αγγελική, 25 ετών τότε, τις αδερφές της Σούλα και Μάρω, 11 και 19 ετών αντίστοιχα, και τη μητέρα των κοριτσιών Ελένη Θεμιστοκλέους.

Ο πατέρας του μικρού Ανδρέα ήταν στρατιώτης την περίοδο της τουρκικής εισβολής και πληροφορήθηκε τα γεγονότα αργότερα. Κατά τη διάρκεια του πολέμου πέρασε πολύ δύσκολες ώρες και κινδύνεψε και η ζωή του. Ωστόσο άντεξε και όταν έφτασε στις ελεγχόμενες από τη Δημοκρατία περιοχές, δεν βρήκε ούτε τη γυναίκα του ούτε το παιδί του. Από τότε ανέμενε καρτερικά ένα νέο των δικών του ανθρώπων, ελπίζοντας πως είναι ζωντανοί...

Ο τραγικός επίλογος

Έπειτα από 41 χρόνια αναμονής, όμως, οι συγγενείς κλήθηκαν, πριν από περίπου δυόμισι εβδομάδες, στον χώρο ταυτοποίησης των αγνοουμένων για να τους ανακοινωθεί ότι ανευρέθησαν τα αγαπημένα τους πρόσωπα και να τους παραδώσουν τα αντικείμενα που βρέθηκαν κοντά στα οστά τους. Ανάμεσα στα αντικείμενα που τους παραδόθηκαν, όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες η πιπίλα του εξάμηνου βρέφους, το κλειδί του σπιτιού τους στο Τραχώνι, τα ρούχα των γυναικών, ένα δακτυλίδι και μία βέρα.

Όπως φαίνεται, επίσης, τα αντικείμενα αυτά έμειναν, σχεδόν, αναλλοίωτα στον χρόνο, λες και δεν πέρασε ούτε μια μέρα από τη μαύρη εκείνη ημέρα τις 14ης Αυγούστου 1974.

Η κηδεία των έξι μελών της οικογένειας Θεμιστοκλέους-Κυριάκου θα τελεστεί το Σάββατο, 10 Οκτωβρίου, η ώρα 10.00 π.μ., από τον ιερό ναό Της Του Θεού Σοφίας στον Στρόβολο...