Δραματικό περιστατικό πυροβολισμών σημειώθηκε σε περιαστικό κολλέγιο σε πόλη της πολιτείας Όρεγκον των ΗΠΑ με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δεκάδες άνθρωποι, ανάμεσά τους και ο δράστης, τα κίνητρα του οποίου προς το παρόν παραμένουν άγνωστα. Την ίδια ώρα συγκλονίζουν οι πρώτες μαρτυρίες ατόμων που γλίτωσαν από τον ένοπλο. 

Οι πληροφορίες για τον ακριβή αριθμό των νεκρών και των τραυματιών παραμένουν προς το παρόν συγκεχυμένες. Τα ΜΜΕ κάνουν λόγο για τουλάχιστον 10 νεκρούς και περισσότερους από 20 τραυματίες, ενώ ο εκπρόσωπος της αστυνομίας απέφυγε να επιβεβαιώσει τον εν λόγω αριθμό. Είπε ωστόσο πως οι απώλειες ενδέχεται να πλησιάζουν τις 10.

Από την πλευρά της, η Γενική Εισαγγελέας της πολιτείας του Όρεγκον Έλεν Ρόσενμπάουμ κάνει λόγο 13 νεκρούς από τα πυρά, ενώ δήλωσε πως ο δράστης είναι νεκρός έπειτα από ανταλλαγή πυροβολισμών με τους αστυνομικούς, μία πληροφορία που επιβεβαίωσε και ο τοπικός σερίφης. 

Λίγες είναι και οι πληροφορίες για την ταυτότητα του ενόπλου, ο οποίος μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο CNN ήταν περίπου 20 χρονών.Με βάση τα πρώτα στοιχεία, ο δράστης φαίνεται ότι έδρασε μόνος. Μάλιστα όπως αναφέρουν αμερικανικά δίκτυα, η αστυνομία του Όρεγκον ερευνά τις απειλές μέσω διαδικτύου, σε φοιτητές του πανεπιστημίου, από άγνωστο που τους προειδοποίησε να μην πάνε στο μάθημά τους το πρωί. 

Οι μαθητές απομακρύνθηκαν από τον χώρο των πυροβολισμών, έπειτα από έλεγχο στις τσάντες τους.

Επί τόπου βρέθηκαν οι αστυνομικές δυνάμεις που απέκλεισαν τον χώρο, ενώ στο περιστατικό έχει εμπλακεί και το FBI. Νωρίτερα, η τοπική πυροσβεστική υπηρεσία με μήνυμά της στο Twitter είχε καλέσει φοιτητές και κατοίκους της περιοχής να μην επιχειρήσουν να βγουν έξω, ούτε να πλησιάσουν στη ζώνη του πανεπιστημίου.

Δραματικές μαρτυρίες

Η αστυνομία του Όρεγκον δημοσίευσε την πρώτη αναφορά που έκανε το κέντρο προς τα περιπολικά, διαβιβάζοντας ότι μία φοιτήτρια ακούει πυροβολισμούς στα εργαστήρια του Πανεπιστημίου. 

Την ίδια ώρα, συγκλονίζουν οι πρώτες μαρτυρίες για το περιστατικό. Μία 23χρονη σπουδάστρια, ανέφερε στους New York Times:

Ακούστηκε σαν να έπεσε κάτι βαρύ στο πάτωμα. (...) Αρχίσαμε να κοιταζόμαστε μεταξύ μας και να αναρωτιόμαστε τι συμβαίνει και τότε κάποιος είπε: “Αυτοί είναι πυροβολισμοί”. Ακούσαμε ανθρώπους να ουρλιάζουν στη διπλανή πόρτα. Και αμέσως μπήκαμε κάτω από τα θρανία μας. 

Άλλη μάρτυρας, ανέφερε πως την ώρα του μαθήματος άκουσε πυροβολισμούς από ένα παράθυρο και ανέφερε πως ο καθηγητής της πυροβολήθηκε στο κεφάλι. Ο δράστης, όπως είπε ήταν μέσα στο κτίριο εκείνη την ώρα και διέταζε τα θύματά του να πέσουν στο έδαφος. Μετά όπως είπε, σήκωνε έναν ένα και τον ρωτούσε το θρήσκευμα του και έπειτα πυροβολούσε εκ νέου.

Το κολλέγιο Άμπκα βρίσκεται στην πόλη Ρόσεμπεργκ στο Όρεγκον και φοιτούν 3.300 άτομα.

Ενημερώθηκε ο Μπαράκ Ομπάμα για το περιστατικό

Ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ενημερώθηκε για το περιστατικό από την Λίζα Μόνακο, την σύμβουλο του σε θέματα εσωτερικής ασφάλειας, ανέφερε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου. «Έπειτα από εντολή του προέδρου, θα συνεχίσει να λαμβάνει ενημέρωση κατά τη διάρκεια της ημέρας», πρόσθεσε ο αξιωματούχος.