Η Γερμανία πλησιάζει τα όρια της όσον αφορά την υποδοχή των προσφύγων επεσήμανε ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ

Μιλώντας στο περιοδικό Der Spiegel, ο κ. Γκάμπριελ υπογράμμισε ότι είναι σημαντική μια συζήτηση με τους Γερμανούς για τα προβλήματα και τους φόβους τους σχετικά με τη μεγάλη εισροή προσφύγων στη χώρα, ενώ ζήτησε από όσους έρχονται στη Γερμανία να προσπαθήσουν να ενσωματωθούν εκεί. 

Παράλληλα υπογράμμισε ότι ο μόνος τρόπος να περιοριστεί το προσφυγικό κύμα προς την Ευρώπη είναι να καταπολεμηθούν οι αιτίες του και κυρίως η κρίση στη Συρία

Οι άνθρωποι έρχονται διότι έπειτα από χρόνια πολέμου στη Συρία έχουν χάσει κάθε ελπίδα ότι θα μπορέσουν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους. Και επειδή η διεθνής κοινότητα δεν τους προσφέρει αρκετά χρήματα για τρόφιμα και ιατρική περίθαλψη στους προσφυγικούς καταυλισμούς. Βρέθηκα πρόσφατα στην Ιορδανία στον μεγαλύτερο καταυλισμό της περιοχής: επειδή η κατάσταση εκεί έχει επιδεινωθεί δραματικά οι πρόσφυγες κυριολεκτικά ξεριζώνουν τις σκηνές τους και κατευθύνονται προς την Ευρώπη και τη Γερμανία.

Παρόλα αυτά ο Γκάμπριελ επεσήμανε ότι ανησυχεί καθώς «στη Γερμανία πλησιάζουμε με μεγάλη ταχύτητα στα όρια των δυνατοτήτων μας (…) Φέτος θα καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε τον τεράστιο αριθμό προσφύγων με μεγάλη δυσκολία. Πολλές περιοχές στη Γερμανία είναι ήδη υπερπλήρεις (…) Φυσικά το δικαίωμα στην παροχή ασύλου δεν γνωρίζει ανώτατα όρια, όμως υπάρχουν ρεαλιστικοί περιορισμοί στο βάρος που μπορούν να σηκώσουν οι κοινότητες και τα κρατίδια».

Ο Γερμανός αντικαγκελάριος τόνισε ότι υπάρχει ανάγκη για μια κοινή ευρωπαϊκή πολιτική για την αντιμετώπιση της κρίσης, διότι «η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει καμία γέφυρα την οποία μπορούμε να υψώσουμε ούτε μπροστά από την Ευρώπη ούτε μπροστά από τη Γερμανία. Κανένας φράχτης και κανένας τοίχος στον κόσμο δεν θα είναι αρκετά ψηλός ώστε να σταματήσει τους πρόσφυγες. Αντ’ αυτού θα πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να πετύχουμε τον τερματισμό του εμφυλίου στη Συρία και να νικήσουμε το Ισλαμικό Κράτος. Επίσης πρέπει να σταθεροποιηθούν οι γειτονικές χώρες, η Τουρκία, ο Λίβανος, η Ιορδανία».