Νέες επιδρομές πραγματοποίησαν ρωσικά αεροσκάφη κατά στόχων του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία, την ώρα που η αεροπορική εκστρατεία σύμφωνα με τη Μόσχα αναμένεται να διαρκέσει περίπου 3 με 4 μήνες. 

Όπως ανακοίνωσε εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, χθες τα ρωσικά βομβαρδιστικά πραγματοποίησαν τύπου Su-25 και Su-34 χθες 18 εξόδους,  καταστρέφοντας μεταξύ άλλων ένα κέντρο εκπαίδευσης του Ισλαμικού Κράτους στην πόλη Ράκα η οποία και θεωρείται «πρωτεύουσα» των τζιχαντιστών.

Κατά το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από την εν λόγω επίθεση σκοτώθηκαν τουλάχιστον 12 μαχητές, ενώ το ΙΚ ακύρωσε την προσευχή της Παρασκευής από τον φόβο των ρωσικών επιδρομών.

Οι ρωσικές επιδρομές στόχευσαν επίσης τη δυτική περιφέρεια της πόλης Ράκα και την περιοχή του στρατιωτικού αεροδρομίου της Τάμπκα, πιο νοτιοδυτικά, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, που στηρίζεται σε ένα ευρύ δίκτυο πηγών στη Συρία.

Την ίδια στιγμή, κατά τη διάρκεια της νύχτας πραγματοποιήθηκαν ακόμη 10 έξοδοι και χτυπήθηκαν επτά συνολικά στόχοι στη Συρία. Σε διάστημα 24 ωρών, καταστράφηκε ένα στρατόπεδο στην επαρχία του Χαλεπιού, ένα κέντρο ανεφοδιασμού στην επαρχία Ιντλίμπ καθώς και κέντρο διοίκησης στη Χάμα.

«Τα συστήματα στόχευσης των εν λόγω αεροπλάνων επιτρέπουν να χτυπηθούν στόχοι στο έδαφος με απόλυτη ακρίβεια, γεγονός που αποδείχθηκε στις χθεσινές αποστολές. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα εν λόγω αεροσκάφη για να πραγματοποιήσουμε χτυπήματα παντού στη Συρία» ανέφερε εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας από την πλευρά του, διαβεβαιώνοντας πως οι επιδρομές δεν στοχεύουν άμαχους.

Αναμένεται κλιμάκωση 

Σε μία παράλληλη εξέλιξη, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της ρωσικής Βουλής εκτίμησε πως οι επιδρομές θα διαρκέσουν «τρεις με τέσσερις μήνες». 

«Υπάρχει πάντα κίνδυνος ολίσθησης και εγκλωβισμού, αλλά στη Μόσχα μιλούμε για επιχειρήσεις τριών ή τεσσάρων μηνών», δήλωσε στο γαλλικό ραδιοφωνικό δίκτυο Europe 1 ο Πουσκόφ ο οποίος μάλιστα προανήγγειλε πως οι επιδρομές θα κλιμακωθούν «οπωσδήποτε». 

Ο Αλεξέι Πουσκόφ πρόσθεσε επίσης ότι οι αεροπορικές επιδρομές του υπό τις ΗΠΑ διεθνούς συνασπισμού δεν υπήρξαν αρκετά αποτελεσματικές και ότι πρέπει να αρχίσει νέα φάση στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία

Πιστεύω ότι το σημαντικό είναι η ένταση. Ο αμερικανικός συνασπισμός παρίστανε ότι βομβαρδίζει το Ισλαμικό Κράτος επί έναν χρόνο, δεν υπήρξε αποτέλεσμα. Εάν αυτό γίνει με πιο αποτελεσματικό τρόπο, πιστεύω ότι τα αποτελέσματα θα φανούν. Μόνο το 20% των επιχειρήσεων είχε αποτέλεσμα. Στο 80% των περιπτώσεων, ούτε καν βομβάρδισαν.