Το ενδεχόμενο να εξεταστεί χαλάρωση στο δημοσιονομικό σύμφωνο λόγω της προσφυγικής κρίσης αφήνει ανοιχτό η Κομισιόν, με την εκπρόσωπο της Επιτροπής να τονίζει πως η συζήτηση θα ανοίξει εφόσον υποβληθούν συγκεκριμένα αιτήματα.

«Το Σύμφωνο είναι το Σύμφωνο. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι προσηλωμένη στην εφαρμογή του Συμφώνου για την Ανάπτυξη και τη Σταθερότητα» ανέφερε και τόνισε πως οι κανόνες «που έχουν ψηφιστεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τους αρχηγούς των κρατών και των κυβερνήσεων», προβλέπουν ότι «υπό εξαιρετικές συνθήκες» είναι δυνατόν να υπάρξει κάποιου είδους «ευελιξία». 

Εάν κάποιο κράτος μέλος καταθέσει αίτημα για να υποβληθεί στην εν λόγω διάταξη, εξήγησε, θα κριθεί κατά περίπτωση και βάσει των εθνικών δημοσιονομικών στοιχείων που θα προσκομίσει. «Μέχρι τώρα δεν έχει γίνει τέτοια συζήτηση στο Κολλέγιο των Επιτρόπων και δεν έχει ληφθεί κάποια απόφαση».

Σημειώνεται πως ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί έχει επαναλάβει επανειλημμένως πως η Επιτροπή εξετάζει το κατά πόσο μπορεί να χαρακτηριστεί ως έκτακτη περίπτωση η προσφυγική κρίση, κατόπιν αιτήματος της Λουξεμβουργιανής προεδρίας.

Η κ. Αντρέεβα, ερωτηθείσα σχετικά, προσέθεσε ότι ήδη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ανταποκριθεί με «αλληλεγγύη» ως προς τις χώρες που υφίστανται τις μεγαλύτερες πιέσεις από τις προσφυγικές ροές, τόσο θεσπίζοντας τον μηχανισμό της μετεγκατάστασης, όσο και αυξάνοντας τη χρηματοδότηση προς αυτές και ζητώντας από τα κράτη-μέλη να συμβάλουν οικονομικά ακόμα περισσότερο. «Δεν χρειάζεται να είναι κανείς οικονομολόγος για να καταλάβει ότι αυτή η κρίση έχει αντίκτυπο στις οικονομίες των χωρών», είπε χαρακτηριστικά.