«Σχολή πολιτικών» δημιούργησε ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Ενρίκο Λέτα

Η σχολή που θα αρχίσει να λειτουργεί την ερχόμενη εβδομάδα, στοχεύει στην επιμόρφωση των νέων που θέλουν να αφιερώσουν την δράση τους στην πολιτική θεωρία και πράξη.

Στους διδάσκοντες συμπεριλαμβάνονται, μεταξύ των άλλων, ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, η Ιταλίδα πρώην υπουργός εξωτερικών Έμμα Μπονίνο, η ύπατη εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας Φεντερίκα Μογκερίνι και ο ιστορικός και κοινωνιολόγος Μαρκ Λαζάρ.

Κατά την παρουσίαση του εγχειρήματος, ο Ενρίκο Λέτα υπογράμμισε ότι «οι θέσεις που έλαβαν οι πρωθυπουργοί Βίκτορ Όρμπαν στην Ουγγαρία και Ρόμπερτ Φίκο στην Σλοβακία, ο ένας, μέλος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και ο άλλος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, σε ότι αφορά θέμα των διαφόρων τειχών, του Σέγκεν, των συνόρων και των προσφύγων, είναι απαράδεκτες».

Σύμφωνα με τον Ιταλό κεντροαριστερό πρώην πρωθυπουργό, «όποιος προβάλλει τις θεωρίες αυτές και χαρακτηρίζεται από αυτού του είδους τις συμπεριφορές, είναι ασύμβατος με την δυνατότητα παραμονής στην ενωμένη Ευρώπη».

Σε ότι αφορά το μέλλον της Ευρώπης, ο Λέτα εξέφρασε ανησυχία, τονίζοντας ότι υπάρχει ουσιαστικός κίνδυνος οπισθοδρόμησης και πως η μόνη πραγματική προοπτική είναι η δημιουργία των ηνωμένων πολιτειών της Ευρώπης. Σύμφωνα με τον πρώην επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης, «θα πρέπει να εφαρμοσθεί μια ολοκλήρωση δυο ταχυτήτων: πρώτα ανάμεσα στις 19 χώρες μέλη του Ευρώ και στην συνέχεια διευρυμένη σε όλα τα υπόλοιπα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης».