Τσετσένους στρατιώτες στη Συρία θέλει να στείλει ο πρόεδρος της περιοχής Ραμζάν Καντίροφ, διατυπώνοντας μάλιστα σχετικό αίτημα στον Βλαντιμίρ Πούτιν

«Ζητώ να μας επιτρέψουν να πάμε (στη Συρία) και να συμμετάσχουμε στις επιχειρήσεις», είπε ο Καντίροφ μιλώντας στο ρωσικό ραδιόφωνο, δύο ημέρες αφότου ξεκίνησαν οι αεροπορικές επιδρομές της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας εναντίον στόχων στη Συρία και συνέχισε: 

Δεν είναι λόγια του αέρα (...) Το 1999, όταν η Τσετσενία είχε καταληφθεί από αυτούς τους διαβόλους (σ.σ. τους τρομοκράτες), ορκιστήκαμε στο Κοράνι ότι θα τους πολεμάμε σ' όλη μας τη ζωή, όπου κι αν βρίσκονται.

Ο Καντίροφ έκρινε ότι οι τζιχαντιστές δεν θα μπορέσουν να αντισταθούν στους στρατιώτες, που είναι πολύ πιο έμπειροι. «Τους γνωρίζουμε, τους καταστρέψαμε εδώ (στην Τσετσενία), τους πολεμήσαμε. Και μας γνωρίζουν κι αυτοί», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Καντίροφ, οι Τσετσένοι στρατιώτες είναι έτοιμοι να μεταβούν στη Συρία μόλις τους δώσει την εντολή ο πρόεδρος Πούτιν. Μάλιστα, «ολοένα και περισσότεροι» εθελοντές θέλουν να λάβουν μέρος στις επιχειρήσεις, υποστήριξε. «Αν το αίτημά μας εισακουστεί, για εμάς θα είναι γιορτή. Όμως πρόκειται για μια απόφαση που θα πρέπει να ληφθεί από τον επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων», δηλαδή τον πρόεδρο Πούτιν, εξήγησε.

Περίπου 2.000 Ρώσοι πολίτες έχουν ενταχθεί στο Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και τη Συρία, σύμφωνα με στοιχεία των ρωσικών υπηρεσιών. Άλλοι ειδικοί τους ανεβάζουν στις 5.000. Οι περισσότεροι από αυτούς κατάγονται από την Τσετσενία.