Ο Ντανιέλ Σιόλι, ο υποψήφιος του κυβερνώντος κόμματος στις προεδρικές εκλογές, ο πρώτος γύρος των οποίων θα διεξαχθεί την 25η Οκτωβρίου στην Αργεντινή, ενδέχεται να κερδίσει απευθείας, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση η οποία δημοσιεύθηκε χθες και έδειξε ότι ο Σιόλι διευρύνει το προβάδισμά του έναντι του πλησιέστερου αντιπάλου του.

Ο Ντανιέλ Σιόλι, ο υποψήφιος του κόμματος της κεντροαριστερής προέδρου Κριστίνα Φερνάντες δε Κίρσνερ, φέρεται να συγκεντρώνει το 41,3% των προθέσεων ψήφου, συνυπολογιζομένου και του ποσοστού των αναποφάσιστων, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της εταιρείας Ricardo Rouvier & Associates. Ο συντηρητικός πολιτικός Μαουρίτσιο Μάκρι, ο οποίος βρίσκεται στη δεύτερη θέση, φέρεται να εξασφαλίζει το 30,5%.

Για να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές στην Αργεντινή, ένας υποψήφιος χρειάζεται να συγκεντρώσει είτε το 45%, ή το 40% με διαφορά 10% επί του πλησιέστερου αντιπάλου του. Σε διαφορετική περίπτωση, θα διεξαχθεί δεύτερος γύρος με τη συμμετοχή των δύο επικρατέστερων υποψήφιων στα τέλη του Νοεμβρίου.

Η δημοσκόπηση έχει περιθώριο στατιστικού σφάλματος ±2,8%, γεγονός που σημαίνει ότι δεν είναι ακόμη βέβαιο εάν θα χρειαστεί δεύτερος γύρος για να κριθεί το αποτέλεσμα, πάντως έδειξε πως ο Σιόλι μεγεθύνει τη διαφορά επί του δημάρχου του Μπουένος Άιρες, η έκταση της οποίας ενδέχεται να αποδειχθεί κρίσιμη σε τρεις εβδομάδες.

Μια δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας η οποία είχε δημοσιευθεί την 17η Σεπτεμβρίου έδειχνε πως ο Μάκρι απείχε λίγο λιγότερο από 10 μονάδες: ο Σιόλι συγκέντρωνε 41,2% και ο Μάκρι 31,2%. Η απόσταση μεγεθύνθηκε.

Ο τρίτος επικρατέστερος υποψήφιος Σέρχιο Μάσα, διαφωνών περονιστής που είχε αποσκιρτήσει από το κόμμα της Φερνάντες δε Κίρσνερ το 2013, συγκεντρώνει το 20,6% των προθέσεων ψήφου, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, καταγράφοντας καλύτερη επίδοση από ό,τι πριν από τρεις εβδομάδες (19,9%).

Το ποσοστό του Μάσα «αυξήθηκε λίγο, κυρίως χάρη στις διαρροές των υποστηρικτών του Μάκρι», ανέφερε η Ricardo Rouvier & Associates.

Ο Μάσα είπε τη Δευτέρα ότι ελπίζει να καταφέρει να περάσει αυτός στον δεύτερο γύρο, ενώ εξαπέλυσε μια σφοδρή επίθεση εναντίον του Μάκρι, τον οποίο χαρακτηρίζει νεοφιλελεύθερο πολιτικό που θέλει η Αργεντινή να επιστρέψει στις πολιτικές της δεκαετίας του 1990, που για πολλούς οδήγησαν στην κατάρρευση της οικονομίας της λατινοαμερικάνικης χώρας

Αναλυτές θεωρούν ότι η σύγκρουση ανάμεσα στον Μάσα και τον Μάκρι ίσως βοηθήσει τον Σιόλι να κερδίσει από τον πρώτο γύρο. Ο Μάσα και ο Μάκρι θα συμμετάσχουν στο πρώτο ντιμπέιτ αύριο Κυριακή, μαζί με άλλους τρεις υποψήφιους. Ο Σιόλι δεν θα πάρει μέρος στην τηλεοπτική εκπομπή.

Ο νέος πρόεδρος της Αργεντινής θα αναλάβει τα καθήκοντά του την 10η Δεκεμβρίου, έπειτα από 12 χρόνια διακυβέρνησης των Κίρσνερ—του Νέστορ (2003-2007) και κατόπιν της συζύγου του Κριστίνα (2007-2011, 2011-2015).