Τουλάχιστον 24 άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες Σάββατο σε μια σιιτική συνοικία της Βαγδάτης όπου διαπράχθηκε μια επίθεση την ευθύνη για την οποία ανέλαβε η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).

«Τρεις καμικάζι αποπειράθηκαν να περάσουν το σημείο ελέγχου της πλατείας Αντάν» στη συνοικία Καζιμίγια, ανέφερε σε μια ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος της επιχειρησιακής διεύθυνσης της Βαγδάτης, ο Σάαντ Μάαν.

Η επίθεση σημειώθηκε περί τις 17:30 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδας) σε αυτή την πλατεία, που αποτελεί ένα από τα κυριότερα σημεία πρόσβασης στο σιιτικό μαυσωλείο της Καζιμίγια, που προσελκύει πολυάριθμους επισκέπτες κάθε Σάββατο.

Σύμφωνα με τον Μάαν, οι άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας άνοιξαν πυρ εναντίον των δραστών της επίθεσης και σκότωσαν τον έναν από τους καμικάζι, όμως οι άλλοι μπόρεσαν να πυροδοτήσουν τα εκρηκτικά.

Ένας αστυνόμος Β΄ της ιρακινής αστυνομίας είπε από την πλευρά του πως η μια από τις εκρήξεις προκλήθηκε από ένα όχημα παγιδευμένο με εκρηκτικές ύλες.

Έκανε λόγο για έναν απολογισμό τουλάχιστον 24 νεκρών και 61 τραυματιών, δίνοντας αριθμούς που επιβεβαιώθηκαν από ένα στέλεχος του υπουργείου Εσωτερικών και μια πηγή στο νοσοκομείο της Καζιμίγια.

Την ευθύνη για την επίθεση ανέλαβε το ΙΚ, η εξτρεμιστική οργάνωση η οποία έχει καταλάβει μεγάλα τμήματα της ιρακινής επικράτειας από το 2014, σύμφωνα με τον SITE, έναν αμερικανικό ιστότοπο ο οποίος ειδικεύεται στην παρακολούθηση των δραστηριοτήτων ισλαμιστικών οργανώσεων στο Διαδίκτυο.

Δύο βομβιστές-καμικάζι, που αναφέρθηκε ότι ονομάζονταν Αμπού Χουντχάιφα και Αμπού Αΐσα, πυροδότησαν τα γιλέκα με εκρηκτικά που είχαν ζωστεί σε μια συγκέντρωση σιιτών στην Καζιμίγια, ανέφερε η τζιχαντιστική οργάνωση σε μια ανάρτησή της στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter, σύμφωνα με τον SITE.

Η τζιχαντιστική οργάνωση στοχοθετεί συχνά τους σιίτες, τους οποίους χαρακτηρίζει αποστάτες.

Σύμφωνα με στοιχεία τα οποία δημοσιοποιήθηκαν την Πέμπτη από την αποστολή του ΟΗΕ στο Ιράκ, «717 Ιρακινοί σκοτώθηκαν και 1.216 τραυματίστηκαν σε τρομοκρατικές ενέργειες, βίαια επεισόδια και ένοπλες συγκρούσεις τον Σεπτέμβριο του 2015», εκ των οποίων 257 στην επαρχία της Βαγδάτης μόνο.

Οι αριθμοί αυτοί δεν συμπεριλαμβάνουν θανάτους οι περιστάσεις των οποίων δεν έχουν επαληθευτεί και πιθανότατα είναι πολύ χαμηλότεροι από τους πραγματικούς, επισημαίνει ο ΟΗΕ.