Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον θεωρεί ότι η επαναδιαπραγμάτευση των όρων της ένταξης της χώρας του στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι «πολύ δύσκολη δουλειά», πάντως σημειώνει ότι δεν θα υποκύψει στις πιέσεις να ορίσει σύντομα την ημερομηνία διεξαγωγής του δημοψηφίσματος για την παραμονή ή την αποχώρηση, γράφει η εφημερίδα The Sunday Telegraph.

Την παραμονή του ετήσιου συνεδρίου του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος, ο Κάμερον κάλεσε τους βουλευτές και τους υποστηρικτές του να δείξουν υπομονή όσον αφορά το ζήτημα της Ευρώπης, το οποίο αναμένεται να κυριαρχήσει στο συνέδριο, στο Μάντσεστερ της βόρειας Αγγλίας.

Για μια γενιά και πλέον, το κόμμα του Κάμερον διχάζεται από μια σκληρή σύγκρουση για την ΕΕ που συνέβαλε στην πτώση τόσο της Μάργκαρετ Θάτσερ, όσο και του Τζον Μέιτζορ—των δύο προηγούμενων πρωθυπουργών των Τόρις.

Πιεζόμενος από βουλευτές που φοβούνταν την εκλογική άνοδο του αντιευρωπαϊκού Κόμματος Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP), ο Κάμερον υποσχέθηκε το 2013 ότι θα διεξαχθεί έως τα τέλη του 2017 ένα δημοψήφισμα για την παραμονή ή όχι της Βρετανίας στην ΕΕ. Πολλοί αναλυτές εκτιμούν πως το δημοψήφισμα αυτό θα γίνει εντός του 2016.

Ο Κάμερον είπε ότι οι εταίροι της χώρας του στην ΕΕ θα έχουν «άφθονο χρόνο» να εξετάσουν αυτά που αξιώνει να γίνουν για να υπάρξει μια νέα σχέση με τις Βρυξέλλες. Η Σάντεϊ Τέλεγκραφ εξέλαβε αυτή την τοποθέτηση του Συντηρητικού πρωθυπουργού ως ένδειξη πως το δημοψήφισμα δεν θα διεξαχθεί στις αρχές του επόμενου χρόνου.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον αξιώνει από τους ηγέτες των υπολοίπων κρατών μελών της ΕΕ να επιτρέψουν στο Λονδίνο να μειώσει τα επιδόματα και τα δικαιώματα των μεταναστών από άλλες ευρωπαϊκές χώρες που δουλεύουν στη Βρετανία, αλλά και να επιτρέψουν στην κυβέρνησή του να παρακάμπτει ευρωπαϊκούς κανόνες που θεωρεί ότι πλήττουν τα βρετανικά συμφέροντα.

Όμως έως και ο ένας στους πέντε βουλευτές του Κάμερον θεωρείται πιθανό να ψηφίσει υπέρ της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ, όπως κατέδειξε μια έρευνα του ινστιτούτου μελετών Open Europe την Παρασκευή, αναδεικνύοντας την κλίμακα του εμμενούς διχασμού όσον αφορά την Ευρώπη στους κόλπους του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος.

Ο Κάμερον αναμένεται να πει στα κομματικά στελέχη πως μπορεί να επιτύχει μια συμφωνία που θα προσφέρει στη Βρετανία «τα καλύτερα στοιχεία και από τους δύο κόσμους», συνδυάζοντας «τα οφέλη της ενιαίας αγοράς» με την παραμονή εκτός του Χώρου Σένγκεν και της ευρωζώνης, σύμφωνα με την εφημερίδα The Sunday Times.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός τάσσεται υπέρ της παραμονής σε μια Ευρωπαϊκή Ένωση που θα είναι πολύ διαφορετική εάν εγκριθούν οι μεταρρυθμίσεις που ζητεί, πάντως τονίζει ότι δεν αποκλείει τίποτε εάν δεν εξασφαλίσει αυτά που θέλει.

Μια νέα βιογραφία του Ντέιβιντ Κάμερον, συγγραφέας της οποίας είναι ο Μάικλ Άσκροφτ, αναφέρει πως ο πρωθυπουργός της Βρετανίας έχει υπογραμμίσει επανειλημμένα σε κατ' ιδίαν συζητήσεις του ότι δεν θέλει η χώρα του να αποχωρήσει από την ΕΕ. Σύμφωνα με το βιβλίο του Άσκροφτ πάντως, η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ πιστεύει πως ο Κάμερον έχει διαπράξει μια σειρά σοβαρών σφαλμάτων στην προσπάθειά του να επιτύχει τη διαμόρφωση ενός νέου καθεστώτος για τη Βρετανία στην Ευρώπη.