Τουλάχιστον 18 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 41 τραυματίστηκαν σε δύο επιθέσεις βομβιστών-καμικάζι που σημειώθηκαν την Παρασκευή το βράδυ σε προάστια της Αμπούτζα, της πρωτεύουσας της Νιγηρίας, όπως ανακοίνωσε χθες η εθνική υπηρεσίας αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών (NEMA) της Νιγηρίας.

Οι εκρήξεις σημειώθηκαν κοντά σε μια θέση της αστυνομίας στο Κούτζε και σε μια στάση λεωφορείου στο Νγιάνγια περί τις 22:30 τοπική ώρα [00:30 ώρα Ελλάδας], σε μια περιοχή η οποία έχει γίνει ήδη πολλές φορές στόχος επιθέσεων της οργάνωσης Μπόκο Χαράμ.

Δίνοντας έναν προηγούμενο απολογισμό 15 νεκρών, η NEMA είχε αναφέρει πως δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στο Νγιάνγια και 13 στο Κούτζε.

Ο εκπρόσωπος της NEMA Σάνι Ντατί ανέφερε ότι τρεις άνθρωποι εξέπνευσαν στο νοσοκομείο όπου διακομίστηκαν, αλλά δεν διευκρίνισε πού είχαν τραυματιστεί, ούτε γιατί ο αριθμός των τραυματιών παρέμεινε 41 παρά των θάνατο αυτών των τριών προσώπων.

«Τα πρώτα στοιχεία της έρευνας επιτρέπουν να ειπωθεί ότι οι εκρήξεις οφείλονταν σε δύο βομβιστές-καμικάζι, έναν άνδρα και μια γυναίκα», ανέφερε η αστυνομία της Νιγηρίας σε ανακοίνωσή της. Η διοίκηση της αστυνομίας «διέταξε την άμεση ανάπτυξη μονάδων πυροτεχνουργών και τη διεξαγωγή έρευνας ευρείας κλίμακας» στην περιοχή, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Η στάση των λεωφορείων στο προάστιο Νγιάνγια είχε γίνει στόχος επιθέσεων δύο φορές πέρυσι. Στην πρώτη επίθεση, τη 14η Απριλίου 2014, είχαν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 75 άνθρωποι και την ευθύνη ανέλαβε η Μπόκο Χαράμ. Στη δεύτερη επίθεση, την 1η Μαΐου, είχαν βρει τον θάνατο τουλάχιστον 16 άνθρωποι.

Το προάστιο Κούτζε, κοντά στο αεροδρόμιο της Αμπούτζα, απέχει περίπου 40 χλμ. από το κέντρο της πρωτεύουσας της Νιγηρίας. Στη διαβόητη φυλακή αυτού του προαστίου βρίσκονται έγκλειστα δεκάδες μέλη της Μπόκο Χαράμ.

Μετά την ανάληψη των καθηκόντων του νέου προέδρου Μουχαμαντού Μπουχάρι την 29η Μαΐου, ο στρατός της Νιγηρίας έχει ανακοινώσει ότι κατήγαγε μια σειρά νικών σε βάρος των ισλαμιστών ανταρτών, που νωρίτερα φέτος δήλωσαν υποταγή στην οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ).

Αλλά τα βίαια επεισόδια και οι επιθέσεις των μελών του ένοπλου κινήματος συνεχίζονται με σταθερό ρυθμό.

Την Πέμπτη τουλάχιστον 10 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 39 τραυματίστηκαν σε τέσσερις επιθέσεις βομβιστών-καμικάζι που διαπράχθηκαν στην πόλη Μαϊντουγκούρι, λίκνο της Μπόκο Χαράμ, στο βορειοανατολικό τμήμα της Νιγηρίας.

Μέλη της Μπόκο Χαράμ, η εξέγερση της οποίας έχει στοιχίσει τη ζωή 17.000 ανθρώπων και έχει εκτοπίσει 2 εκατομμύρια από το 2009, φέρονται επίσης ότι δολοφόνησαν 11 ανθρώπους σε επιθέσεις σε τρία χωριά της γειτονικής πολιτείας Ανταμάουα το βράδυ της Τετάρτης και το πρωί της Πέμπτης.