Στιγμές έντασης περνούν οι τουρκορωσικές σχέσεις στον απόηχο της εμπλοκής της Μόσχας στον συριακό εμφύλιο και του περιστατικού παραβίασης εναέριου χώρου που έλαβε χώρα το Σάββατο. 

Σε αυτό το πλαίσιο, η Άγκυρα δια του πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου διαμήνυσε πως θα ενεργοποιηθούν οι κανόνες εμπλοκής σε περίπτωση νέας παραβίασης. Όπως χαρακτηριστικά είπε σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο Haber-Turk, οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις έχουν την εντολή να αναχαιτίσουν «ακόμη κι ένα πουλί».

Εν συνεχεία ο Νταβούτογλου σημείωσε πως η Μόσχα περιέγραψε την είσοδο από πολεμικό της αεροσκάφος στον τουρκικό εναέριο χώρο ως ένα «σφάλμα». 

Παρότι εξέφρασε τον προβληματισμό του για την είσοδο της Ρωσίας στον συριακό εμφύλιο, σημείωσε πως το γεγονός αυτό «δεν δημιουργεί μια κρίση» στις σχέσεις των δύο χωρών και πρόσθεσε: 

Παραμένουν ανοιχτοί οι δίαυλοι διαλόγου.

Υπενθυμίζεται ότι ρωσικό αεροσκάφος εισήλθε στον τουρκικό εναέριο χώρο κοντά στη μεθόριο με τη Συρία το Σάββατο, υποχρεώνοντας την Άγκυρα να απογειώσει δύο αεροσκάφη F-16 για να το αναχαιτίσουν, ενώ και ο Ρώσος πρεσβευτής στην Άγκυρα εκλήθη στο υπουργείο Εξωτερικών για να του εκφραστεί η «έντονη διαμαρτυρία» της τουρκικής κυβέρνησης.

Ρωσία και Τουρκία έχουν αναπτύξει τα τελευταία χρόνια σημαντικές εμπορικές σχέσεις. Πέρυσι τον Δεκέμβριο Πούτιν και Ερντογάν είχαν συμφωνήσει να τριπλασιάσουν το ύψος των εμπορικών τους συμφωνιών από τα 33 δισ. στα 100 δισ. δολάρια μέχρι το 2020, ενώ η ρωσική Rosatom κατασκευάζει πυρηνικό εργοστάσιο στη νότια Τουρκία, μία επένδυση ύψους 22 δις. δολαρίων. 

Παράλληλα είχαν κλείσει ένα μεγάλο ενεργειακό deal για τον αγωγό Turkish Stream που ο οποίος θα μεταφέρει 63 δις κυβικά μέτρα ρωσικού αερίου το χρόνο μέσω της Μαύρης Θάλασσας στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Ο ακριβής χρόνος για την υπογραφή των συμβολαίων είναι άγνωστος, με τον ρώσο υπουργό Ενέργειας να κάνει λόγο για τον Ιανουάριο του 2016.