Σκηνές χάους εκτυλίχθηκαν σήμερα έξω από τα κεντρικά γραφεία της Air France στον απόηχο της απόφασης της εταιρείας  για συρρίκνωση των δραστηριοτήτων της που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην απώλεια περίπου 3.000 θέσεων εργασίας σε βάθος διετίας.

Τέσσερα σωματεία εργαζομένων προχώρησαν σε απεργιακές κινητοποιήσεις και εκατοντάδες εξαγριωμένοι υπάλληλοι της εταιρείας συγκεντρώθηκαν έξω από τα γραφεία της εταιρείας προσπαθώντας μπουν μέσα. 

Μόλις εμφανίστηκε ο διευθυντής προσωπικού οι υπάλληλοι του επιτέθηκαν σκίζοντας του τα ρούχα. Ο επικεφαλής ανθρώπινου δυναμικού και εργασιακών σχέσεων της εταιρίας Ξαβιέ Μπροζέτα έντρομος, αναγκάστηκε να σκαρφαλώσει στην περίφραξη του κτιρίου ώστε να γλιτώσει από τους οργισμένους συγκεντρωμένους.

Τουλάχιστον επτά άνθρωποι τραυματίστηκαν στα βίαια επεισόδια, μεταξύ των οποίων και δύο φύλακες ασφαλείας, ο ένας εκ των οποίων μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο σε κωματώδη κατάσταση. Η κατάστασή του θεωρείται σοβαρή, όμως στο μεταξύ συνήλθε από το κώμα, ανέφερε ένας εκπρόσωπος.

Οι άλλοι πέντε τραυματίες είναι όλοι τους εργαζόμενοι της εταιρείας: ο Μπροζετά, ο υπεύθυνος των μεταφορών μεγάλων αποστάσεων Πιερ Πλισονιέ και άλλα τρία διευθυντικά στελέχη.

Οι διαδηλωτές εξάλλου απαίτησαν την παραίτηση του επικεφαλής του ομίλου Air France/KLM, Αλεξάντρ ντε Ζουνιάκ, προκαλώντας την ξαφνική αποχώρηση του διευθύνοντος συμβούλου της γαλλικής εταιρίας Φρεντερίκ Γκαζί.

Ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, από την Ιαπωνία όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη, δήλωσε «σκανδαλισμένος από τις απαράδεκτες βιαιότητες». Και τόνισε ότι «η κατάσταση στην εταιρεία είναι δύσκολη όμως τίποτα δεν θα δικαιολογήσει ποτέ τέτοια έκτροπα».

«Αυτό που είδαμε σήμερα δεν είναι, σε καμία περίπτωση, το πραγματικό πρόσωπο της Air France», δήλωσε ο πρόεδρος-διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Φρεντερίκ Γκαζί.