Τους τρόπους για να αποφευχθεί είσοδος τρομοκρατών στα ευρωπαϊκά εδάφη ανέπτυξε ο  αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς.

Όπως δήλωσε η λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων και η καταγραφή όλων των προσφύγων που φθάνουν στο έδαφος της Ευρώπης θα αποτρέψει τη διάπραξη επιθέσεων από εξτρεμιστές.

Ο επικεφαλής της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες αντέτεινε πως είναι πιο πιθανό ο οποιοσδήποτε εξτρεμιστής να προσπαθήσει να μπει στην ΕΕ με πλαστό διαβατήριο και όχι πληρώνοντας διακινητές για να διακινδυνεύσει το ιδιαίτερα επισφαλές θαλάσσιο ταξίδι ως την Ευρώπη και τον πιθανό εντοπισμό του από τα δακτυλικά του αποτυπώματα.

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς είπε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να αντιμετωπίσει καλύτερα την κρίση της μαζικής έλευσης προσφύγων και μεταναστών εάν βελτίωνε την προστασία των εξωτερικών της συνόρων και εξασφάλιζε πως όσοι δεν δικαιούνται άσυλο θα επαναπατρίζονται.

Ο Τίμερμανς, ερωτηθείς πώς μπορεί να εξασφαλιστεί ότι δεν θα εισέλθουν εξτρεμιστές στην ΕΕ κρυμμένοι μέσα στη ροή των προσφύγων και δεν θα απειλήσουν την Ευρώπη, όπως υποστηρίζουν οι αρχές σε ορισμένα κράτη, είπε κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης Τύπου πως αρκεί «απλά η λήψη αποτυπωμάτων των ανθρώπων κατά την άφιξή τους».

«Εάν γίνει σωστά, θα μπορούν να εντοπιστούν οι τρομοκράτες. Αυτό που δεν μου αρέσει είναι ότι ορισμένοι χρησιμοποιούν αυτό το επιχείρημα εναντίον όλων των προσφύγων από παντού, (σ.σ.: υποστηρίζοντας ότι) "τρομοκράτες θα έλθουν ανάμεσά τους"», πρόσθεσε ο ίδιος.