Τις αμφιβολίες του για τις εξηγήσεις της Ρωσίας έδωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ σχετικά με τις παραβιάσεις του εναέριου χώρου της Τουρκίας κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, ενώ κατήγγειλε και ανάπτυξη ρωσικών χερσαίων δυνάμεων στη Ρωσία.

Η Ρωσία ισχυρίστηκε ότι έγιναν από λάθος, επειδή υπήρξαν δύο τέτοιες επιδρομές και διήρκησαν μεγαλύτερο διάστημα από μερικά δευτερόλεπτα.

«Δεν θα κάνω υποθέσεις για τα κίνητρα αλλά αυτό δεν μοιάζει να είναι ατύχημα... και έχουμε δύο τέτοια», είπε ο Γενς Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξη Τύπου, αναφερόμενος στις επιδρομές και σημειώνοντας τη διάρκειά τους. 

Ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε πως η υπό την ηγεσία των ΗΠΑ συμμαχία του ΝΑΤΟ, μέλος της οποίας είναι η Τουρκία, δεν έχει λάβει «καμία πραγματική εξήγηση» για το τι συνέβη. Είπε πως δεν είχε οποιαδήποτε απευθείας επαφή με τη Μόσχα αλλά το ΝΑΤΟ έχει συζητήσει τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσει τις στρατιωτικές γραμμές επικοινωνίας του με τη Ρωσία.

Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, μάλιστα, έκανε λόγο για σημαντική παρουσία χερσαίων δυνάμεων της Ρωσίας στη Συρία παρότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει αποκλείσει τέτοιο ενδεχόμενο.

«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι έχουμε καταγράψει μία σημαντική ανάπτυξη των ρωσικών δυνάμεων στη Συρία: αεροπορικές και αντιαεροπορικές δυνάμεις αλλά και χερσαία στρατεύματα σε σχέση με την αεροπορική βάση που διαθέτουν καθώς και μία αυξανόμενη παρουσία ναυτικών δυνάμεων», είπε ο Στόλτενμπεργκ.